Pontje op en af: fietsroute via water bij Kinderdijk

Foto Siebold Freeke
Foto Siebold Freeke

De Krimpener- en Alblasserwaard is het Nederland van de ansichtkaarten. Hier zie je volop het cliché water, molens en dijken. Eén ding echter zien de busladingen toeristen die voor de molens van Kinderdijk komen over het hoofd: veerpontjes. Op de fietsroute in dit rivierenland gaan we als ware pontjesjagers oer-Hollands ‘rond met de pont’.

In deze omgeving kun je als je wilt wel vijf keer met een pontje over. Onze fietsroute begint bij de veerverbinding van Krimpen a/d Lek met Kinderdijk. De toeristen van Kinderdijk daargelaten, fiets je vervolgens door een erehaag van molens over de Molenkade Nederwaard. Achter Kinderdijk opent zich de Alblasserwaard met breed geschouderde dijken, knotwilgen, weidevogels en koeien. De fietsroute volgt het kronkelende riviertje de Alblas, richting Oud-Alblas.

Met de voetveer heen en weer

Het volgende pontje vaart van Nieuwpoort naar Schoonhoven. Een fijne afwisseling als de wind zich doet gelden in deze open polder. Onderweg naar deze veerverbinding rijd je bij Groot-Ammers bijna de keukens van de molenaars binnen, door onder en tussen de molenerven te slalommen. Het veer van Bergambacht naar Streefkerk wordt ingewisseld voor de slingerende Lekdijk. Die brengt je naar het laatste en leukste veerpontje van deze fietsroute: voetveer Vice Versa van Nieuw Lekkerland naar Lekkerkerk.

Informatie fietsroute Kinderdijk

Afstand: ca. 31 km (A) en 47,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Molens Kinderdijk, Nederwaard 1, Kinderdijk
Routeverhaal: Toeractief 4-2014, pagina 72
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *