Reis terug in de tijd met fietsroute Drachten

Fietsroute Drachten
Foto Bas Jongerius

De fietsroute Drachten is een tocht door de geschiedenis en het hart van Friesland. Zo reis je terug in de tijd naar het erbarmelijke leven van de veenarbeiders in deze streek, maar ervaar je ook hoe de rijke adel leefde.

Je fietst in deze route dan ook van het ene landhuis naar het andere voorname pand. Vooral rondom de bosrijke omgeving van Beetsterzwaag maak je kennis met het welvarende leven van de adel. Stop hier ook even bij de uitkijktoren die je op de route tegenkomt. Je hebt bovenop een prachtig uitzicht over dit gebied.

Heide- en veengebieden

Een hele andere realiteit is die van de veenarbeiders die hier vroeger woonden. In het openluchtmuseum It Dâmshus in Nij Beets kom je alles te weten over de armoedige leven van de turfstekers in de negentiende eeuw. Hier staat ook het laatste veenarbeidershuisje dat bewaard is gebleven. Dit alles kom je tegen in een streek van heide- en veengebieden net onder het Nationaal Park De Alde Feanen. De route volgt verder een stukje van het Polderhoofdkanaal dat uitkomt bij het Sudergemaal. Dit is een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het gemaal hielp om het drassige land na de vervening weer geschikt te maken voor de landbouw. Op deze idyllische plek ga je dus ook weer even terug in de tijd.

Informatie fietsroute Drachten

Afstand: ca. 49 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Leerlooiersstraat, Leerlooiersstraat, Drachten
Routeverhaal: Toeractief 5-2018, pagina 58
Routeboekje: pagina 30

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *