Lopen over het water: suppen op het Spaarne is super

Sup

Haarlems water was ooit zó schoon, dat je het gewoon kon drinken – in biervorm dan. Dat is vandaag de dag niet echt meer aan te raden. Maar die sierlijk kronkelende Spaarne en die kaarsrechte grachten zijn nog steeds in trek: als plek om de stad vanuit een hele andere hoek te bekijken en te ervaren. Maar ook om je te verwonderen over de zogenaamde vooruitgang…

Lopen moet iedereen met vallen en opstaan onder de knie krijgen en fietsen verleer je niet, maar suppen? Dat blijkt dus veel eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Dus als je wel – eens een enigszins jaloerse blik wierp op die figuren die staand op een surfplank door de stad peddelen, laat deze erva – ringsdeskundige dan zeggen: nergens voor nodig! Je hoeft geen atleet te zijn of over het verfijnde evenwichtsgevoel van een koorddanser te beschikken om dat – zelfde kunstje te flikken. Hooguit moet je er je (misschien ook letterlijke) koudwa – tervrees voor overwinnen. En daarbij helpt het natuurlijk wel als er een goede instructeur met je meepeddelt. Of zoals in ons geval twee goede instructeurs: Floor Blankespoor van Kiteflow en Karen Blanken, het boegbeeld van het Haarlem – se opruiminitiatief SUPmission.

Armada van suppers
De basisprincipes van hoe je precies moet peddelen, leggen ze je nog veilig op het droge uit. Aan de wal in het stadspark van het Dolhuys, tegenwoordig omgedoopt tot het Museum van de Geest. En nee, het oogt misschien krankzinnig moeilijk, maar de wetenschap dat je ook gewoon zittend mag suppen, maakt het eigenlijk voor alle leeftijden goed te doen. Voor wie echt allergisch is voor water, geen enkele kans op een nat pak wil lopen of geen zwemdiploma heeft, is er altijd nog een veilig alternatief in de vorm van de Pinguïn-boot die vaak in het kielzog (of daarvoor) voor de armada van suppers vaart. Want het persoonlijke motto van Karen is ook de basis van SUPmission: better together, oftewel samen sta je sterker.

Het hele artikel lees je in Toeractief 3 – 2024

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *