Toeractief-headerafbeelding

Met deze apps herken je de planten die je onderweg tegenkomt

apps planten herkennen

Meestal ga je wandelen of fietsen om even te ontsnappen aan alle technologische ontwikkelingen. Maar technologie brengt ook veel leuke (én leerzame) dingen met zich mee. Toeractief probeerde een aantal gratis apps waarmee je onderweg planten kunt herkennen. Leer op deze manier meer over de fauna in Nederland. De lente is daar natuurlijke de perfecte periode voor!

Stel je voor: tijdens een wandelroute uit de vorige editie van Toeractief loop je door een onbekende wijk. In een van de voortuinen spot je een prachtige plant. Die zou perfect staan in jouw tuin! Maar wat is het toch voor plant? Tevergeefs probeer je het uit te zoeken via Google. Onze tip: de app Plantsnap. Deze app herkent planten en bloemen via de camera en helpt je aan de naam van de plant. Leafsnap werkt hetzelfde en kan planten herkennen via een foto van hun blad. Een andere optie is het gebruiken van Plantifier: upload een foto van een plant en laat (plant)experts hem identificeren.

apps planten herkennen
iNaturalist is één van de apps die je kan gebruiken om planten onderweg te herkennen.

Op pad met iNaturalist

De app iNaturalist identificeert zowel planten als dieren. Je downloadt hem gratis voor Android en iOS. Allereerst maak je een foto van de plant of het dier. De app geeft vervolgens een tiental suggesties gebaseerd op je afbeelding (en je locatie). Daaruit kies jij je match. Je waarnemingen bewaar je in een overzicht; handig voor de toekomst. De gespotte planten van andere wandelaars kun je ook terugvinden. Overigens is het betrouwbare aan iNaturalist dat andere gebruikers kunnen controleren of de identificatie van de app wel klopt. Je kunt je observatie delen met natuurwetenschappers, die de gegevens gebruiken voor onderzoek en bescherming. De app hoort dan ook bij een citizen science-project, wat betekent dat burgers meewerken aan een onderzoek.

Seek by iNaturalist

Wil je niet dat je observaties gedeeld worden met andere wandelaars en onderzoekers, gebruik dan Seek door iNaturalist. Daar zit dezelfde maker en hetzelfde gebruikersgemak achter, maar je bevindingen worden niet openbaar gedeeld. De makers pleiten dat het daarom veiliger is voor kinderen om te gebruiken.

Wandel, spot, fotografeer en plaats op Waarneming.nl

De gratis app ObsIdentify is ideaal om tijdens een wandeling de namen van bepaalde wilde planten, dieren of paddenstoelen te achterhalen. Het betreft een fotoherkenningsapp, die door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden meer dan 13.000 soorten herkent. Met iedere nieuwe herkenning wordt de database verder uitgebreid en verbeterd. Als je observaties met de app opslaat, zie je ze direct terug op Waarneming.nl.

4/5 - (21 stemmen)

Bekijk ook...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *