4Daagse gaat weer van start

4Daagse Nijmegen

Het begon als een militaire oefenmars en groeide gestaag uit tot het grootste wandelevenement ter wereld. De 4Daagse evolueerde de voorbije 110 jaar tot een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Ook dit jaar trekken weer duizenden wandelaars uit binnen- en buitenland de wandelschoenen aan om in de 106de editie van de 4Daagse zichzelf te overwinnen.

Vier dagen wandelen om de conditie op te krikken. Dat was het doel van de 296 militairen en 10 burgers die op de eerste dag van september 1909 aan een stevige wandeltocht begonnen. Dat ze de allereerste pagina van een lang geschiedenisverhaal schreven, hadden ze niet kunnen bevroeden. Aanvankelijk namen vooral soldaten deel aan de ‘vierdaagsche marschen’, maar al gauw wilden ook gewone burgers aan de uitdaging deelnemen. In 1925 wordt Nijmegen tot dé startplaats van het vierdaagse wandelevenement verkozen, vanwege haar enorme gastvrijheid en de geschikte parcoursen in de streek.

Kilometers maken in en rond de Waalstad

Ook nu nog toont Nijmegen zich een uitstekende gaststad voor deelnemers en toeschouwers uit binnen- en buitenland. Met feestelijkheden en alle nodige voorzieningen voor de 47.000 wandelaars die zich aan de uitdaging wagen om vier opeenvolgende dagen dertig, veertig of vijftig kilometer af te leggen in de Waalstad en haar bosrijke omgeving.

Het gevoel van de Vierdaagse

Een glimp van de sfeer van de 4Daagse is sinds 2004 op te vangen in het tv-programma Het gevoel van de Vierdaagse. Daarin brengt presentator Fons de Poel dagelijks verslag uit van het wandelevenement. Of liever gezegd, bracht. Want vanaf deze 106de editie van de 4Daagse nemen Herman van der Zandt en Sosha Duysker het van hem over.

Fons de Poel neemt afscheid als presentator van Het gevoel van de Vierdaagse. Foto: KRO-NCRV
Fons de Poel neemt afscheid als presentator van Het gevoel van de Vierdaagse. Foto: KRO-NCRV

Fons de Poel neemt afscheid

Aan de vooravond van het startschot van de 4Daagse is er op NPO1 een extra aflevering te zien ter ere van het twintigjarig bestaan van het tv-programma en het afscheid van presentator Fons de Poel. In 20 jaar Het gevoel van de Vierdaagse praat hij onder anderen met ‘Vierdaagse-verslaafde’ Bianca Duppen en marsleider Henny Sackers, maar kiest hij vooral voor hilarische fragmenten uit de voorbije twintig jaar. “Het is een wondere wereld die aan je oog voorbijtrekt”, aldus Fons de Poel. “Natuurlijk ga ik het programma missen, maar ik ga heel veel andere mooie dingen doen en daar verheug ik mij echt op. En ik ga natuurlijk wel gewoon naar Nijmegen toe om dit keer heerlijk rustig te kijken met een biertje in de hand.”

Vanop de eerste rij

Zijn opvolgers kijken ernaar uit om het grootste wandelevenement ter wereld vanop de eerste rij te beleven. Herman van der Zandt: “De Vierdaagse is ieder jaar weer een uniek evenement waar duizenden verschillende mensen samenkomen vanwege één gedeelde passie. Ik ben benieuwd naar alle motivaties en verhalen van de deelnemers én om de bijzondere sfeer van dichtbij mee te maken.”

nieuwe presentatoren van het gevoel van de vierdaagse, 4Daagse
Herman van der Zandt en Sosha Duysker zijn de nieuwe presentatoren van Het gevoel van de Vierdaagse. Foto: Joy Hansson

Op tv

Het gevoel van de Vierdaagse is van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli steeds om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO1 te zien. De speciale aflevering 20 jaar Het gevoel van de Vierdaagse wordt op dezelfde zender en dezelfde tijd uitgezonden op maandag 15 juli.

Toeractief wenst alle dappere wandelaars veel succes!

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *