Wandelroute Dronten: struinen door het groene Roggebotzand

Roggebotzand wandelroute Dronten
Foto: Margriet Spangenberg
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Gps-route 1=WR 2=Dronten.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

In het Roggebotzand, het oudste bos van Flevoland, schiet het groen als kool uit de bodem. Wij gingen op zoek naar de mooiste paden van het Roggebotzand, wandelroute Dronten.

Eeuwenlang moesten zeelieden en vissers er niets van weten: het Roggebotzand. Alleen al die naam zorgde voor huivering bij velen. Op deze bedrieglijke zandbak voor de IJsselmonding zijn tientallen schepen vergaan. Nu vind je er vooral hoge populieren, sparren en dennen, een fraaie vaart vol vogels, een genenbank en een proeftuin. Dit oudste bos van Flevoland is aangelegd in 1958 en het groen schiet er als kool uit de bodem. De vele paden maken het tot een fijn wandelbos. Toeractief ging alvast op pad om de leukste route voor jou uit te zoeken.

Wandelroute Dronten: het groen slokt je op

We lopen het Roggebotzand in. Het groen slokt ons al snel op. Hoge populieren, malse grassprieten en slungelige struiken alom. Een bocht, een bruggetje en dan opent het bos en blikkert een brede diepgroene vaart ons toe. Op de oevers van deze Roggebottocht staat kniehoog gras vol wilde bloemen, de bermen zijn breed en hellen heel licht af voordat ze onder water duiken. Modderige glijsporen verklappen badende dieren. Een ree, bevers? In en langs de tocht leeft van alles: van meerkoeten, eenden en ijsvogels tot vossen, boommarters en bunzings.

Foto: Margriet Spangenberg

3 bezienswaardigheden in het Roggebotzand

  • Fluitschip

    Het wrak van een fluitschip uit de zeventiende eeuw is in de bodem bewaard gebleven. Het is één van de schepen die zijn gestrand in het Roggebotzand. De speciale markering laat de omvang van het schip zien.

  • Genenbank

    De Genenbank in Dronten stelt oorspronkelijke Nederlandse bomen en struiken veilig voor de toekomst. Staatsbosbeheer verzamelt hier het genetisch erfgoed van autochtone bomen en struiken.

  • Het Koningin Wilhelminabos

    Het Koningin Wilhelminabos ligt bij Dronten, in het bos. In dit herdenkingsbos zijn gedurende vijftien jaar 25.000 bomen geplant ter herinnering aan mensen die overleden zijn aan kanker.

Het Grote Kabouterbos

We volgen de kabouterpaaltjes langs Het Grote Kabouterbos, waar ze aansluiten op een bijzondere wandeling. Die voert langs percelen en strak ingeplante struiken en boompjes: een genenbank. Staatsbosbeheer stelt hier allerlei oorspronkelijke Nederlandse bomen en struiken veilig voor de toekomst. Zo’n vijftig soorten nog maar in totaal. We wandelen langs rozen en wilgen, fraaie jeneverbesstruiken en ook hazelaars en fladderiepen. Blijft de winter zacht, dan bloeit in maart al de sleedoorn. Vanaf de tweede helft van mei de witte bosrozen en de donkerroze viltrozen.

Natte voeten in de Flevopolder

Via het Kabouterbos komen we weer uit langs de Roggebottocht. De natuurvriendelijke oevers zijn flauw aflopend en met brede bermen – het werk van Waterschap Zuiderzeeland, waardoor extra waterberging is ontstaan. Het laagste punt van de Flevopolder ligt zo’n vijf meter beneden de zeespiegel, de kans op natte voeten is groot. Dan slaat het pad af, verlaten we de Roggebottocht en lopen we via een duintje met hoge Corsicaanse dennen – ze doen het goed op de zandbank – naar een bos van naaldbomen.

Benieuwd hoe het verder gaat? Loop door het Roggebotzand, wandelroute Dronten, die is te vinden in Toeractief 2-2020.

Informatie wandelroute Dronten

Afstand: 4, 11, 15, 19 en 23 km
Vertrekpunt: 
Routeverhaal: Toeractief 2-2020, pagina 44
Routeboekje: pagina 28

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.7/5 - (7 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *