Header Toeractiefwebsite

Fietsfilms: de top 5 voor dit weekend

Fietsfilms: de top 5 - Toeractief

Buiten stortregent het. Storm nummer tien van dit jaar is onderweg. Je hebt last van je knie. Of je hebt simpelweg gewoon even geen zin. Het kunnen allemaal redenen zijn om níet op je zadel te klimmen dit weekend. Geen zorgen: kruip maar lekker op de bank, want Toeractief heeft de top 5 fietsfilms verzameld.

De populariteit van fietsen blijkt uit de (nog) kleine hausse van films over deze gezonde manier van bewegen. In Hollywood kennen ze misschien alleen de films over wielrennen, maar een aantal gedurfde (Nederlandse) filmmakers geeft ons ook een kijkje aan de recreatieve kant. Want dat Nederland een fietsland is, daar moeten we trots op zijn.

Fietsfilms: de top 5

5. Trappen

De Nederlandse regisseur Wilko Bello – ja, een van die durfallen – fietst in Trappen (2017) met een camera in zijn hand door de straten van Amsterdam. Volgens de nieuwe wetgeving zou hij er een boete voor krijgen, maar in 2017 kwam Bello er nog mee weg. Hij neemt de kijker mee op reis door de revolutionaire stedelijke metamorfose van Amsterdam. Kijk mee en word getuige van botsingen, scooterhufters, fietsfiles, fietsspits en fietsmaffia. Spannend!

4. De Fietser

Fietsen in Amsterdam is eigenlijk net als ademen: dat doe je gewoon, zonder dat iemand daar gek van opkijkt. In De Fietser, een poëtische, bijna meditatieve film, laat regisseur Kees Hin de kijker op filosofische wijze nadenken. Hij neemt de fiets als de rode draad voor het leven in de grote stad.

3. Why We Cycle

De film Why We Cycle is een schouderklopje aan Nederland. Gertjan Hulster, Arne Gielen, Marco te Brömmelstroet en Jeroen Dirks laten zien hoe bijzonder de Nederlandse fietscultuur is. Met veel vrolijke beelden, de nadruk op de positieve communicatie tussen fietsers en de gezondheidseffecten is deze film bíjna propaganda. De filmmakers zeggen op hun eigen website: “Natuurlijk kun je focussen op de ongelukken, de drukte op bepaalde wegen en het hufterige gedrag van sommige fietsers. Maar wij hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. Want hoewel al die dingen er echt wel zijn, zijn de baten veel groter”.

2. Nieuwe Helden – In het hart van de Tour

Wielrenwedstrijden winnen zónder doping? Het kan, volgens het jonge Nederlandse wielerteam van Argos-Shimano. De film van regisseur Dirk Jan Roeleven is een soort revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het imago van wielrennen heeft verziekt. De film neemt je mee op tour, zit dicht op de huid van de ploeg en laat dingen zien die je normaal niet ziet. Interessant!

1. Pantani: The accidental death of a cyclist

Marco Pantani is inmiddels al meer dan vijftien jaar geleden overleden. Toch blijft de soap over de Italiaanse wielrenner – Il Pirata – onderwerp van gesprek. In 1998 won de wielrenner zowel de Tour de France als de Giro d’Italia, zes jaar na die dubbelslag overleed hij eenzaam op zijn hotelkamer. Dé kijktip voor een mysterieuze zondagmiddag!

Heb jij genoeg van dat bankhangen en tóch zin gekregen om zelf op het zadel te kruipen? Bekijk hier de vijf mooiste fietsroutes van vorig jaar.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *