Futuristische snelfietsroute

Bordje snelfietspad

Hoe maak je een fietssnelweg aantrekkelijker en optimaal bewegwijzerd? Dat onderzoeken studenten van de hogeschool NHTV in Breda die de toekomstige snelfietsroute Waalwijk-Tilburg (F261) als ijkpunt nemen.

De 18,6 kilometerslange snelfietsroute, die langs De Efteling in Kaatsheuvel loopt, is breed en heeft rood asfalt. Onderweg kom je zo min mogelijk verkeerslichten en andere obstakels tegen. De gemeenten Waalwijk, Tilburg en Loon op Zand hopen de route op 1 januari 2021 te hebben gerealiseerd. Wethouder Bruijniks, van laatstgenoemde gemeente, ziet de F261 als een in de toekomst vaste investering. “Mensen die in de regio verblijven, kunnen bijvoorbeeld met een huurfiets lekker gaan shoppen in Tilburg of Heusden bezoeken. Op de lange termijn zijn fietsen en snelfietsroutes noodzakelijk. Als we ze niet gebruiken, slibt de N261 dicht.”

Bewegwijzering snelfietsroutes

Samen met de NHTV worden alle innovaties allereerst in virtual reality getest en vervolgens op locatie. De ervaringen van het zogenaamde Cycle Highway Academy Wayfinding (CHIPS)-project worden gebruikt voor andere fietsroutes in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar momenteel mobiliteitsorganisaties enkele andere routes onderzoeken en testen. De Nederlandse onderzoekers hebben al een nulmeting gedaan waarbij ze met twaalf e-bikes, voorzien van camera’s en gps-systemen, de route fietsten. Na deze test- en observatieronde zijn de deelnemers geïnterviewd over hun ervaringen. Wat viel hen op? Konden zij de route gemakkelijk volgen? Momenteel zijn twee wegwijzerconcepten op twee helften van de snelfietsroute uitgerold. Bij de eerste gaat het om uitbreiding van de bestaande landelijke rood-witte fietsbewegwijzering, in de tweede helft staan nieuwe borden met verrassende designs. Na de zomer worden deze onderzoeksresultaten bekend.

Zelf testen

Belangstellenden kunnen donderdag 13 september al kennismaken met de futuristische snelfietsroute door er een stukje op te fietsen. Centraal staat de wayfinding, zoals bewegwijzering, leesbaarheid, herkenbaarheid en uitstraling. Je kunt je aanmelden via de website van Ons Brabant Fietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *