Ga helemaal los op een Zangfietspad

Zangfietspad

Als je spontaan in gezelschap iets gaat zingen en met smerige of meelijwekkende blikken wordt aangekeken, kun je tegenwoordig overwegen om je vermeende talenten op een Zangfietspad ten gehore te brengen.

Vooral snelfietsroutes die als paddenstoelen uit de grond schieten, blijken zeer geschikt als Zangfietspaden. Slechte zangers, maar het liefst mensen die bang zijn om in gezelschap te zingen, kunnen hier al fietsend de sterren van de hemel zingen. De laatste maanden krijgen gemeentes steeds vaker verzoeken om gewone fietspaden om te toveren in Zangfietspaden.

Het Zangfietspad

Het initiatief werd in 2013 genomen door de Utrechtse kunstenaar Mapije. Als experiment hing ze naast een Amsterdams fietspad een bordje op met de boodschap dat je hier gerust mag gaan zingen. “Heel veel mensen glimlachen als ze het bordje zien”, aldus Mapije. “En sommigen werpen de schroom van zich af en beginnen ook daadwerkelijk uitbundig te zingen.” De geboorte van het Zangfietspad trok landelijk de aandacht na interviews op radio en televisie. Het idee ging viral en verspreidde zich snel via de social media. Volgens Mapije is de grote belangstelling simpel te verklaren: “Veel mensen willen zingen, maar stoppen als er iemand langskomt. Het Zangfietspad is dan iets waar mensen vrolijk van worden. Met zingen kun je jezelf blij maken.”

Zingen op de fiets

Veel plaatsen hebben al een Zangfietspad, zoals Almere, Houten, Veenendaal, Winterswijk, Gorinchem, Aalsmeer, Dongenvaart, Drimmelen en Hierden. Vaak worden ze op ludieke wijze geopend. In Lansingerland zong een koor van volwassenen en kinderen het lied Hallo allemaal uit de tv-serie De Luizenmoeder. Als fietser kun je tegenwoordig ook tussen twee steden steeds vaker alle zangregisters opentrekken. Bijzonder is het Bevrijdingspad tussen Den Bosch en Rosmalen dat na intensieve voorbereiding is omgedoopt in Zangfietspad. Het 53e Welsh Regiment liep over dit pad bij de bevrijding van Den Bosch in oktober 1944.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *