Geurbeleving in Hortus botanicus Leiden

Geurbeleving in de Hortus botanicus Leiden
In de Hortus kun je geuren echt beleven. Foto: Simone Both

Hortus botanicus Leiden biedt vanaf 13 juli een extra belevenis aan zijn bezoekers. De Geurbeleving benadrukt de rol van geur in de natuur door ons te laten ondervinden wat de verschillende functies van geur zijn.

De ene plant trekt insecten aan, de andere stoot ze af. En een plant kan voor ons lekker ruiken, maar insecten afschrikken. Dit en veel meer ontdek je in de Geurbeleving in de Hortus botanicus Leiden. Door te zien, te ruiken en te doen ondervind je welke rol geur speelt in de natuur. De Geurbeleving vindt van 13 juli tot 1 december plaats in de Oude Sterrewacht op het terrein van de Hortus, is van woensdag tot en met zondag geopend tussen 11 en 16 uur en maakt deel uit van het geurjaar van de botanische tuin.

Neem een kijkje bij de imker

In de tuin en de kassen is meer dan ooit van alles te ruiken in 2024 en worden speciale activiteiten georganiseerd. In het openingsweekend van de Geurbeleving (13 en 14 juli) nemen de Hortusimkers de bezoekers mee op sleeptouw. Tussen 11 en 16 uur kun je ervaren hoe bijenwas ruikt, honing proeven en kaarsen rollen. Om 11, 13 en 15 uur geeft een van de imkers een rondleiding door de tuin en de imkerij.

Imker Fred neemt tijdens de Open Imkerijdagen bezoekers mee achter de schermen. Foto: Hortus botanicus Leiden

Workshops in de Hortus

Op enkele vrijdagen in de zomermaanden worden er Geurworkshops georganiseerd in het Geuratelier bij de Geurbeleving. Tijdens de workshop kom je erachter wat geur met je doet en welke geur bij jou past. Die favoriete geur krijg je in een geurzakje mee naar huis. Vanaf zondag 18 augustus geeft illustratrice Noam Hen iedere zondag de tekenworkshop Scents of the garden. Wandel door de Hortus en teken na wat jou aanspreekt. Wist je dat bepaalde geuren herinneringen en emoties kunnen oproepen? Op die manier kun je via geuren het verleden en gevoelens op papier schetsen.

Feestelijk einde van het geurjaar

Later dit jaar, op 29 november, sluit Hortus botanicus Leiden het geurjaar af met een science café over citrus. Proef van citrushoning, maak een pomander van mandarijn en kruidnagel, en bekijk preparaten van citrusplanten onder de microscoop. Alle info over het geurjaar vind je op hortusleiden.nl.

Heb je de nieuwe mediterrane tuin van de Hortus al bezocht? Lees er hier meer over.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *