Water meenemen op fiets- of wandeltochten

Water drinken onderweg

Tijdens een lange wandeling of fietstocht is water onmisbaar. Zeker nu het warmer begint te worden. Wanneer je te weinig drinkt, liggen spierkrampen en hoofdpijn op de loer. Voldoende water meenemen is dus belangrijk. Maar hoe? Ga je voor een gewone plastic fles uit de supermarkt? Of schaf je een speciale rugzak met waterzak aan? Toeractief zet een aantal opties op een rijtje.

Fles van aluminium of rvs

Een fles van aluminium is licht en duurzaam. De flessen kunnen tegen een stootje en zijn niet zo kostbaar. Schoonmaken is soms lastig, omdat de vorm zich daar moeilijk toe leent. Prijzig, zwaarder, maar kwalitatief beter, zijn de roestvrijstalen flessen. Ze zijn ijzersterk en wanneer je een dubbelwandige fles aanschaft, houdt deze in de winter warme dranken langer warm en in de zomer koude dranken langer koel. Hoe je zo’n fles meeneemt? Nou, gewoon in je rug- of heuptas. Het is handig als je een apart zijvak hebt voor je fles, op die manier hoef je niet telkens je tas te openen om te drinken.

Bidon

Tijdens de Tour de France gooien beroepsrenners ze massaal op straat, maar ze zijn uiteraard ook gewoon in de winkel te koop. Water meenemen in een bidon is zeer makkelijk: je hoeft de dop er niet af te draaien voor een snelle slok. Dat is voor een fietser bijna onmisbaar. Het is onverantwoord om tijdens het fietsen de dop van een fles te draaien. De binnenkant is makkelijk schoon te maken, hoewel dat helaas lastiger gaat met de drinktuit. Daarom is het aan te raden om deze zo nu en dan te vervangen. Diverse fabrikanten van herbruikbare flessen, bieden ook doppen aan zoals die voor een bidon.

Waterzak

Er bestaan speciale zakken van één à twee liter die je in je rugzak kunt stoppen. In veel goede rugzakken zit zelfs een speciaal vak voor zo’n drinkzak. De zak heeft een slang die je makkelijk vastmaakt aan je schouderband. Onderweg hoef je maar weinig moeite te doen om een slokje te nemen, het bijvullen is echter een stuk lastiger dan het bijvullen van een fles of bidon. Het is ook mogelijk om een speciale waterrugzak aan te schaffen. Een flink nadeel van een waterzak is het schoonmaken, want er mag absoluut geen groene laag in de zak komen. Ook de slang maakt het schoonmaken ingewikkeld. En de waterzak dient met speciale reinigingsmiddelen te worden schoongemaakt.

Opvouwbare drinkfles

Een watervoorziener die je minder vaak spot, is de opvouwbare fles. Hoe meer je drinkt, hoe minder ruimte de fles in beslag neemt. Dat is direct het grote voordeel. Veel opvouwbare flessen kun je overigens ook makkelijk aan je tas hangen door middel van een karabijnhaak. Het nadeel is ook hierbij het schoonmaken. Een opvouwbare fles is, evenals de waterzak, een zak waar je moeilijk met een afwasborstel in kunt. Voor deze objecten geldt dat regelmatig weken met warm water en soda belangrijk is. Daarna uiteraard goed uitspoelen.

Meer weten over water en het belang van water drinken? Kijk eens op deze website met feiten over water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *