Toeractief-headerafbeelding

Onderzoek: ‘Jongeren hebben massaal het wandelen ontdekt’

Foto: Wandelnet
Foto: Wandelnet

Jongeren hebben tijdens corona massaal het wandelen ontdekt. Eén derde van de jongeren wandelt nu zelfs meer dan vóór corona. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB en Wandelnet onder ruim 1.100 jongeren tot 30 jaar. Jongeren zoeken rust en ontspanning in een druk en stressvol leven. Een frisse neus halen in de natuur helpt.

Jongeren tot 30 jaar wandelen met name voor rust en ontspanning (41%), om in beweging blijven (34%) of om een frisse neus te halen (32%). Maar het is ook een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en om bij te praten met vrienden. Bij voorkeur maken jongeren een wandeling met één vriend(in). De aanwezigheid van natuur/groen en rust en ruimte – en dus geen drukte van andere recreanten – zijn voor de jongeren veruit het belangrijkst bij de keuze van het wandelgebied. Boven alles lijken jongeren op zoek naar een zen-momentje: rust, vrijheid en ontspanning.

Wandelvoorbereiding

De meeste jongeren identificeren zich met de ‘avontuurlijke wandelaar’, die minder gebruik maakt van kant-en-klare routes, last-minute op pad gaat en graag nieuwe gebieden ontdekt. Wijst het routepaaltje naar rechts? Dan gaan zij naar links. De mobiele telefoon om – in geval van nood – de weg terug te vinden, zit immers bij 84 procent in de achterzak. Niet zo verbazend dat een lege telefoonaccu hoog scoort op de lijst van ergernissen. Toch zijn er dingen die ze nóg irritanter vinden: slecht weer en modderige paden.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *