Opruimhelden nemen in Utrecht het heft in eigen handen

Opruimhelden.01

De vuilnisophalers in Utrecht zijn al bijna een week aan het staken. Hierdoor verandert de stad langzaam in een ware vuilnisbelt. Op diverse plekken zie je overvolle prullenbakken, opengehaalde vuilniszakken en veel zwerfafval. Opruimheld Anton Damen, ook freelance redacteur voor Toeractief, is het zat en neemt samen met stadsgenoot Bianca Klabbers het heft in eigen handen.

Vuilnisophalers hard nodig

Anton staat in de Domstad bekend als een opruimheld. Vroeger woonde hij in Utrecht en nu komt hij nog geregeld, gewapend met een prikstok, terug om in de stad op te ruimen. Volgens Anton zijn volle prullenbakken niets nieuws voor Utrecht, maar is de huidige situatie wel bedroevend: “Er is nu extra zwerfafval in Utrecht. De zakken worden opengescheurd of kapot gepikt door honden, katten en vogels en daar komen bijvoorbeeld ratten op af.”

“Het laat zien dat we de vuilnisophalers heel hard nodig hebben. Andere steden waar er ook nog gestaakt zal worden, zien wat er nu gebeurt en kunnen er wat van leren”, vertelt hij. Daarom heeft hij een oproep voor anderen: “Na deze staking blijven er ook blikjes en flesjes liggen op straat die er niet horen. Raap dagelijks een paar stukjes op. Je zult dan zien dat de stad langer schoon blijft.”

Dubbel gevoel

Zondagmiddag ruimden Bianca en Anton een stuk van de binnenstad op. Bianca voelt zich dubbel over de situatie in haar stad: “Ik snap dat de vuilnisophalers staken voor een beter salaris. Al is er nu veel zwerfafval dat blijft liggen. Ik stoor mij hieraan. Er zit veel plastic in het afval en dat is slecht voor het milieu. Ik heb zelf mijn afval in de schuur gelegd. Ik snap dat niet iedereen daar de ruimte voor heeft maar het frustreert mij dat de zakken opengaan. Dit trekt ratten aan en ander ongedierte.”

Bron: Hart van Nederland (SBS6)

 

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *