Routeplanner voor speedpedelec

Speedpedelec

De speedpedelec is bezig aan een opmars. Deze elektrische fiets met een topsnelheid van 45 kilometer per uur is vooral populair bij forensen als alternatief voor de auto. De Fietsersbond heeft een routeplanner voor speedpedelecs gelanceerd. De zogenoemde Pedelecplanner is vooralsnog alleen beschikbaar in de provincie Gelderland.

De Fietsersbond behartigt al ruim veertig jaar de belangen van fietsers voor betere bereikbaarheid van steden, een gezondere leefomgeving en optimaal fietsplezier. Sinds 1 januari 2017 mag de speedpedelec vanwege de relatief hoge topsnelheid binnen de bebouwde kom niet meer op het fietspad rijden. Provincies hebben op dit moment de vrijheid waar ze de speedpedelec buiten de bebouwde kom willen laten fietsen. Om provinciegenoten de juiste weg te wijzen, hebben vrijwilligers van de Fietsersbond de kenmerken van elk stukje rijweg en elk stukje fietspad in Gelderland in kaart gebracht. Vrijwilligers maakten eerder de Fietsersbond Routeplanner voor ‘gewone’ fietsers.

Pedelecplanner

Programmacoördinator Jaap Kamminga is zeer te spreken over de rol van vrijwilligers (in totaal 1600 mensen in 150 lokale afdelingen) van de Fietsersbond. “Onze vrijwilligers zijn zelf actieve fietsers en kennen het fietsnetwerk in hun omgeving goed. Daarnaast verwerken wij veel suggesties en opmerkingen van gebruikers. Speedpedelec-rijders maken meestal veel kilometers. Hopelijk kunnen we met hun hulp ook deze routes beter maken.” De Fietsersbond Pedelecplanner is tot stand gekomen met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de provincie Gelderland. Vooralsnog kun je de routes alleen nog maar in deze provincie plannen.

Speedpedelec

Jaap Kamminga noemt Gelderland een grote provincie met veel mogelijkheden voor de speedpedelec en hoopt de Pedelecplanner zo spoedig mogelijk ook in andere provincies te kunnen introduceren. Hij is positief gestemd. “Met de Fietsersbond Routeplanner begonnen we in de provincie Utrecht en wisten we uiteindelijk dankzij al onze vrijwilligers en steun van diverse overheden landelijke dekking te bereiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *