Wandelroute Laren: het oudste dorp van het Gooi

Laren
Authentieke boerderij in het knusse Laren. Foto's: Ad Snelderwaard
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TA 1=Laren 2=route 3=A 4=en 5=B 6=def.gpx" 7=marker="position-marker" ] ")

Het knusse centrum van Laren, het oudste dorp van het Gooi, wordt omringd door heidevelden, zandverstuivingen, grafheuvels, bosjes en vennen. In het voorjaar en de herfst lonkt het bos met frisgroen of gekleurd blad. In de zomer kleuren de uitgestrekte heidevelden prachtig paars. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van het Gooi met wandelroute Laren.

Op amper honderd meter van de parkeerplaats vind je bij het Sint Janskerkhof de allereerste ‘ANWB-paddenstoel’ uit 1919. De wandelwegwijzer dankt zijn naam aan de onverwoestbare stalen kop die op een betonnen sokkel prijkt. Zodra je aan de wandeling begint en de parkeerplaats uit het zicht verdwijnt, is het genieten van de natuurgeluiden in het veelzijdige gebied. Of misschien hoor je net als wandelpionier dominee Craandijk wel iets anders? Over zijn wandelingen in het Gooi schreef hij namelijk het volgende: “In het Gooiland fluisteren nog vele stemmen van het verleden.”

Zuiderheide
’s Zomers kleurt de Zuiderheide mooi paars

Grafheuvels

De lichtglooiende heuvels die reliëf aan de heide geven, zijn onnatuurlijk. Het zijn grafheuvels waar zo’n vijfduizend jaar geleden, in de prehistorie, mensen in werden begraven. (Dominee Craandijk zou dus zomaar eens gelijk kunnen hebben.) Op de Wester- en Zuiderheide zijn veel archeologische vondsten gedaan. De opgegraven urnen, scherven en bronzen spelden zijn te bewonderen in Geologisch Museum Hofland aan het begin en eind van wandelroute Laren.

Zuiderheide

Het oudste dorp van het Gooi werd oorspronkelijk door agrariërs bewoond. Aan het eind van de negentiende eeuw vonden vooral kunstschilders de weg naar Laren. Tegenwoordig wonen hier voornamelijk forensen. De route brengt je van de Westerheide naar de Zuiderheide met Theehuis ’t Bluk. Het theehuis werd opgericht door een kunstschilderes die wat wilde bijverdienen. Nu is het een populaire tussenstop voor wandelaars en fietsers.

Wasmeer
Ook Schotse hooglanders nemen graag een bad in het Wasmeer

Wasmeer

Verderop ligt het kwetsbare natuurgebied Laarder Wasmeer, waar je enkel omheen kunt lopen. Jarenlang werd er huishoudelijk en industrieel afvalwater in de plas geloosd waardoor het gebied ernstig verontreinigd raakte. Begin deze eeuw volgde een grondige sanering en werden vennen en zandverstuivingen in hun oorspronkelijke staat teruggebracht. Een van die vennen is het Wasmeer, dat zich alleen bij regen met water vult en zijn naam te danken heeft aan de schapen die ooit werden ‘gewassen in het meer’.

Informatie wandelroute Laren

Afstand: 9 of 16 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats Sint Janskerkhof, Hilversumseweg, Laren
Routeverhaal: Toeractief 2021-4, pagina 42
Routeboekje: Pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl.

Meer wandelen in Noord-Holland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

4.1/5 - (15 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *