Header Toeractiefwebsite

Snelle fietsroute naar Tilburg komt dichterbij

De snelle fietsroutes zoals ze er in 2030 zouden moeten liggen.
De snelle fietsroutes zoals ze er in 2030 zouden moeten liggen.

De langste snelfietsroute van Nederland verbindt straks Aarle-Rixtel via de noordkant van Eindhoven met Tilburg. Volgens het Eindhovense Dagblad ligt alleen Hilvarenbeek nog dwars. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart willen acht van de negen betrokken gemeenten (Tilburg, Oisterwijk, Oirschot, Best, Eindhoven, Son en Breugel, Nuenen en Laarbeek) en de provincie hun handtekening zetten onder het plan, dat bijna 35 miljoen euro gaat kosten. De route wordt 45 kilometer lang.

De negende gemeente, Hilvarenbeek, heeft besloten vooralsnog niet te tekenen. De reden is nog niet bekend. Dat zou kunnen betekenen dat de fietser straks bij Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek) op de rem moet, omdat het snelfietstraject daar wordt onderbroken. Omdat de route bijna helemaal langs het Wilhelminakanaal loopt, heeft het plan als werktitel meegekregen Wilhelminakanaal F58. Wethouder Jan Boersma van Son en Breugel, een van de dorpen waar het fietspad door zal lopen, is enthousiast. “Comfortabel en veilig fietsen is het recht van elke fietser. Bovendien voorkomen we volle parkeerplaatsen en toegangswegen en is het goed voor de gezondheid.”
Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt beslist wanneer gestart wordt en wat de opleverdatum zal zijn. Ook het kostenplaatje en de verdeling van de kosten tussen de provincie en de gemeentes wordt dan vastgelegd. Daarnaast wordt over de fasering van de aanleg beslist. De definitieve afspraken worden in maart vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Ondertussen buigen sommige gemeenten zich alvast over het tracé. Zo wordt met de geplande verbreding van het Dijkpad tussen Best en Oirschot al rekening gehouden met de toekomstige snelfietsroute. De komende jaren wordt hard doorgebouwd aan snelfietsroutes in Brabant. Het doel is om om verbindingen te maken tussen de vijf grote Brabantse steden, maar ook tussen de middelgrote steden en de dorpen.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *