Tentoonstelling over historische rijtuigen op landgoed Middachten

historische rijtuigen op landgoed Middachten

Rijtuigen uit het verleden staan centraal in de tentoonstelling ‘In volle vaart!’ op landgoed Middachten. Tot en met 29 september 2024 is het koetshuis, waar twaalf gerestaureerde rijtuigen te zien zijn, van woensdag tot en met zondag geopend.

In het koetshuis van kasteel Middachten pronken twaalf volledig gerestaureerde rijtuigen, in de Oranjerie hangen historische foto’s van rijtuigen en auto’s zoals die door de bewoners van het kasteel werden gebruikt. Tot en met 29 september 2024 is de tentoonstelling ‘In volle vaart!’ te beleven op landgoed Middachten.

Historische rijtuigen op landgoed Middachten

Voordat de auto aan het eind van de negentiende eeuw zijn intrede deed, gebruikten de bewoners en gasten van het kasteel rijtuigen die door paarden voortgetrokken werden. Een landauer uit 1865 bijvoorbeeld, met op de deuren het familiewapen in blauw, wit en zilver. Het dak van dit rijtuig kon (en kan na de restauratie weer) naar twee kanten naar beneden geklapt worden. Andere rijtuigen die bewaard zijn gebleven, zijn onder andere een coupé (een gesloten rijtuig), een wagonette (een rijtuig met passagiersbanken tegenover elkaar) en een Bath Chair (genoemd naar de Engelse stad Bath).

Authentiek koetshuis

Naast de historische rijtuigen zijn er op de tentoonstelling zeldzame livreien te zien. De koetsiers droegen deze outfits wanneer ze aan het werk waren op het landgoed. Ze hadden een winter- en een zomertenue én een voor het tussenseizoen, een zogenoemde demi-saison. Niet alleen de rijtuigen en alles daaromtrent zijn bijzonder om te zien, ook het koetshuis zelf. De stallen op Middachten zijn een van de weinige in ons land die niet verbouwd zijn tot een café of iets dergelijks. Tot de laatste eeuwwisselingen waren de stallen nog in gebruik voor de paarden van Isabelle gravin Aldenburg Bentinck, een gepassioneerd amazone.

stallen op landgoed Middachten
De stallen op landgoed Middachten zijn in hun oorspronkelijke staat behouden gebleven.

Fototentoonstelling in de Oranjerie

In de Oranjerie van het kasteel, die ’s winters gebruikt wordt als overwinteringsplaats voor de historische sinaasappelbomen op het landgoed, zijn voor deze tentoonstelling dertig foto’s te zien uit de negentiende en twintigste eeuw. Je ziet onder andere de grote landauer waarin keizer Wilhelm II van Duitsland samen met zijn vrouw, keizerin Auguste Victoria, in 1909 op Middachten arriveerde. Ook de aankomst van koningin Emma en haar dochter Wilhelmina in 1895 voor een theekransje in kasteel Middachten werd op beeld vastgelegd.

Zie middachten.nl voor meer info over de tentoonstelling ‘In volle vaart’, die van 1 juni t/m 29 september 2024 op landgoed Middachten plaatsvindt.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *