Verhalenwandeling op Eiland IJsselmonde

Eiland IJsselmonde
Eiland IJsselmonde telt heel wat verborgen parels

Tussen Rotterdam en Dordrecht ligt het groene en onontdekte Eiland IJsselmonde met prachtige natuur om in te wandelen en te fietsen. Dankzij het getij van de Oude Maas ontstaan er unieke natuurgebieden, van stormbossen tot vogelrijke polders. De nieuwe Verhalenwandeling van Ontdek IJsselmonde neemt je mee langs tien verborgen parels.

De tien bijzondere plekjes van Eiland IJsselmonde kun je wanneer dan ook zelf ontdekken met behulp van de interactieve kaart die op de website van Ontdek IJsselmonde terug te vinden is. Via je telefoon kun je onderweg of thuis naar het verhaal luisteren dat bij elk van de tien verborgen parels hoort. Zo leer je bijvoorbeeld dat de grienden op Eiland IJsselmonde in verbinding staan met de Oude Maas, die op haar beurt met de zee verbonden is. Daardoor krijgt het hele gebied te maken met eb en vloed, wat voor bijzondere fauna en flora in de natuurgebieden zorgt.

10x verborgen parels op Eiland IJsselmonde

Veel bijzondere plekken op Eiland IJsselmonde zijn nog onbekend. Toeractief helpt je op weg en geeft je een voorproefje van de 10 bijzondere plekken van de Verhalenwandeling. Stippel zelf je wandelroute langs deze plekken uit of laat je inspireren door deze wandelroute in Rhoon.

1. Klein Profijt

Klein Profijt is een van de vele grienden, oftewel voormalige wilgenplantages, op Eiland IJsselmonde. Omdat er in dit gebied amper vis (en dus weinig winst) te vangen was, gaven vissers deze griend de naam Klein Profijt. Nu is het heerlijk wandelen in dit verwilderde stukje natuur.

2. Rhoonse en Carnisse grienden

Vlakbij Klein Profijt vind je de Rhoonse en Carnisse grienden. Ook hier levert het spel van eb en vloed bijzondere fauna en flora op. Naar schatting leven in deze grienden zo’n 35 bevers. Je spot ze het best wanneer het begint te schemeren want overdag slapen deze dieren.

Carnisse grienden op Eiland IJsselmonde
In de Carnisse grienden wandel je tussen de wilgenbomen

3. Koedood

De rivier de Koedood was vroeger een zijrivier van de Maas en deelde het Eiland IJsselmonde in twee. Toen de Koedood werd afgedamd, veranderde de rivier in een polder. Tegenwoordig begraast een groepje Schotse Hooglanders dit gebied. In de nabijgelegen wijk Portland staat het architecturale kunstwerk Port du Nord van Niko de Wit.

4. Natuur in Ridderkerk

In het oosten van het eiland, nabij Ridderkerk, wandel je zo’n 10 km door drie natuurgebieden. Beginnen doe je in het Gorzenpark met zijn uitkijktoren. Via de voetgangersbrug gaat het van daaruit verder naar de Crezéepolder, die sinds enkele jaren gebruikt wordt als waterberging. Vanaf een dijk wandel je de Ridderkerkse Griend in, waar je uitkijkt over de Gorzenplas, die ook wel het Meer der Stilte genoemd wordt.

Grienden en gorzen op Eiland IJsselmonde
De voetgangersbrug brengt je van het Gorzenpark naar de Crezéepolder

5. Sophiapolder

Sinds het doorsteken van de dijken in 2011 mag de natuur haar gang gaan op het natuureiland Sophiapolder, vernoemd naar de vrouw van koning Willem III. Het startpunt van de 2,5 km lange wandelroute over dijken en vlonders is alleen op woensdag, zaterdag en zondag met een gratis veerpont te bereiken.

6. Huys ten Donck

In het noorden van het Eiland IJsselmonde vind je de achttiende-eeuwse buitenplaats Huys ten Donck. Het Donckse bos, de Engelse landschapstuin die bij deze buitenplaats in rococostijl hoort, is de oudste van Nederland. De tuin wordt gekenmerkt door hoogteverschillen, kronkelige paden, waterpartijen en siergebouwtjes. Wil je genieten van deze bijzondere tuin? Het Donckse Bos is alleen toegankelijk met een wandelkaart. Klik hier voor meer info.

7. Ruigeplaatbos

In de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet ligt het Ruigeplaatbos. Zo’n twintig jaar geleden was dit woeste bos een mooi stadpark aan de Oude Maas. Tot een storm het transformeerde in een ruig bos met gebroken en ontwortelde bomen. Sindsdien mag de natuur haar gang gaan in dit stormbos waardoor er nieuwe plant- en diersoorten opduiken. De loopbrug die als wandelpad door het zoetwatergetijdengebied is aangelegd, houdt de voeten van wandelaars droog.

8. Kasteel van Rhoon

In de middeleeuwse kern van Rhoon ligt het kasteel van Rhoon, dat door prachtige natuur omringd wordt. De tuin bestaat uit een natuurlijk ogende Engelse tuin en een strakke, geometrische baroktuin. Deze tuinen worden tegenwoordig gebruikt voor bijvoorbeeld borrels of recepties van huwelijken. In andere delen van het kasteeldomein, zoals het voorbos met zijn monumentale linden, de moestuin, de grienden en het parkbos, is het heerlijk wandelen.

Kasteel van Rhoon op Eiland IJsselmonde
Het kasteel van Rhoon wordt omringd door prachtige natuur

9. Develbos

In Zwijndrecht, waar het riviertje de Devel zijn oorsprong vindt, werd recent het Develbos aangelegd. Er werden duizenden nieuwe bomen aangeplant en meerdere wandelpaden uitgezet. Je kunt dit bos ook te paard of per fiets doorkruisen. Tip: vanuit het Develbos sta je zo in het Munnikepark met zijn prachtige arboretum.

10. Waalbos

Meer nieuwe natuur op het Eiland IJsselmonde vind je in het gloednieuwe Waalbos, dat in een bocht van de rivier de Waal in Rijsoord ligt. Anno 2021 is het bos een vlakte, maar in de velden kun je al jonge populieren zien groeien. Tijdens je wandeling kom je langs verschillende waterpartijen, waar diverse watervogels een nieuwe thuis vonden. Aan de oostzijde van het Waalbos ligt een waterberging die als natuurlijke spons dient: bij hevige regenval wordt het teveel aan water hier gebufferd en in droge periodes wordt het water weer aan de omgeving afgegeven.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *