Vroege Vogels verkent water en land

Vroege Vogels
Natuureiland Tiengemeten is met de pont bereikbaar vanuit Rotterdam en heel geschikt voor mooie wandelingen

Ze zijn zowel vriend als vijand: water en land rond de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Vroege Vogels gaat vanaf 30 augustus zes weken lang op pad op en rond de eilanden. Presentatoren Milouska Meulens en Menno Bentveld ontdekken het natuurschoon rondom de eilanden en doen verslag van de flora en fauna in dit gebied.

Deltawerken en natuur

Met de bouw van de Deltawerken werd water als vijand voor een groot deel opgelost. De natuur kreeg echter wel wat te verduren. Zo kwam het Grevelingenmeer vrijwel geheel droog te liggen na de sluiting van de Brouwersdam, waardoor veel vissen en vogels stierven door een tekort aan voedsel en zuurstof. Sommige diersoorten verdwenen uit het gebied, terwijl er andere soorten bij kwamen en er nieuwe natuurgebieden ontstonden. In Tiengemeten in het Haringvliet en de Noordoostpolder moest landbouw plaatsmaken voor natuur. Krammer-Volkerak is na aanleg van de Philipsdam drooggevallen en de natuur heeft zich in de jaren aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Zo zijn meerdere nieuwe natuurgebieden ontstaan.

Nieuw gebied

Vroege Vogels trekt door de regio en bezoekt als eerste Tiengemeten en de Noordoostpolder. Boeren vertrokken hier jaren geleden om de natuur haar gang te kunnen laten gaan. Inmiddels zijn er vijftig nieuwe vogelsoorten neergestreken in het nieuwe natuurgebied. Het natuureiland biedt ook een thuis aan de bever en de zeearend. Menno duikt onder water in de Noordoostpolder en ziet onder meer roggen en schelpdieren.

Voorproefje Vroege Vogels

Bekijk hier alvast een trailer van de afleveringen van Vroege Vogels die vanaf vrijdag 30 augustus worden uitgezonden op NPO 2. Wil je zelf de gebieden rondom deze eilanden ontdekken? Neem dan eens het pontje naar Tiengemeten en maak een wandeling. Ook in de Noordoostpolder valt genoeg te wandelen en te fietsen, voor wie in de voetsporen van de Vroege Vogels wil treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *