Wandelen begint bij een Groene Halte

Groene Halte

In de provincie Noord-Brabant hoef je niet meer met de auto of de fiets naar een natuurgebied te reizen. Openbaar vervoerders Arriva en Hermes hebben negen Groene Haltes geïntroduceerd. “Zo is het voor inwoners van Noord-Brabant, maar zeker ook voor onze toeristen nog gemakkelijker om te genieten van onze Brabantse natuur”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. Een Groene Halte is voortaan het ideale startpunt voor je wandelroute. 

Je kunt een Groene Halte herkennen aan het groene label op de halteborden. Bovendien hebben ze een informatiepaneel met het wandelnetwerk en de knooppunten. Toeractief zet de negen Groene Haltes met de aansluitende natuurgebieden op een rij.

Bergen op Zoom: Kalmthoutse Heide

Op het busstation van Bergen op Zoom pak je lijn 105 naar halte Kromme Weg in Putte. Vanaf hier loop je direct de Kalmthoutse Heide in. Dit natuurgebied – dat voornamelijk bestaat uit dennenbos, zandverstuivingen en heide met vennen – ligt deels in de Belgische provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Den Bosch: Bossche Broek

Vanaf het station in Den Bosch ga je naar de Hertog Hendriksingel waarna je binnen een paar minuten kunt vertoeven in de Bossche Broek, een oud moerasgebied in het dal van De Dommel met prachtige wandelpaden en uitzichten.

Den Bosch en Tilburg: Loonse en Drunense duinen

Je kunt vanaf de stations Den Bosch en Tilburg met diverse bussen naar het busstation in Loon op Zand. Het 3.500 hectare grote Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen kent naast uitgestrekte zandverstuivingen naaldbossen en een beekdalzone. Op sommige plaatsen in deze ‘Brabantse Sahara’ komt zandgebied en vochtig gras samen, waardoor er ontelbaar veel verschillende soorten planten groeien.

Eindhoven: Strabrechtse Heide

Vanaf het busstation in Eindhoven ga je via de lijnen 320 en 324 naar de Strabrechtse Heide, een uitgestrekt heidelandschap met schitterende vergezichten in de gemeenten Geldrop-Mierlo, Someren en Heeze-Leende. In dit natuurgebied zijn alleen maar rustige vormen van recreatie toegestaan. Je kunt er de schaapsherder met zijn kudde tegenkomen.

Strabrechtse Heide

Helmond: De Stippelberg

Ga vanaf het busstation Helmond met lijn 23 gemakkelijk naar halte Boswachterij in De Rips en loop over de mooie lanen in het oostelijke deel van De Stippelberg. De ‘stippels’ in dit grote natuurgebied in Oost-Brabant zijn duinen die door zandverstuivingen zijn ontstaan. Op de hoogste stippel hangt d’n Blikken Emmer, die vroeger werd gebruikt als schaft- en brandalarm.

Oss: Maashorst

Het 2.400 hectare grote natuurgebied De Maashorst is per bus te bereiken vanaf treinstation Oss met lijn 157 die je brengt naar de halte Udenseweg in Nistelrode. De wandelaar vindt hier naaldbos, heide, modern landbouwgebied en ouderwets boerenland.

Roosendaal: Brabantse Wal

Vanaf het station in Bergen op Zoom pak je lijn 104 of 105 naar de Postbaan in Ossendrecht. Enkele minuten later sta je midden in de stuifduinen, heide, polder en spookachtige bossen van de Brabantse Wal. Je kunt er ook goed vogels spotten en overnachten in de Volksabdij.

Tilburg: Regte Heide

Vanaf het Tilburgse station ga je met stadslijn 2 naar de Spoorbaan in Goirle waar de Regte Heide je al toelacht. Het 250 hectare grote natuurgebied kent prachtige hoogteverschillen met zeven grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *