Toeractief-headerafbeelding

Stadswandeling Arnhem: Hollywood aan de Rijn

De stadswandeling Arnhem start in het centraal station
Het Centraal Station van Arnhem. Foto's: Patrick van Beek

Om in de voetsporen van een echte Hollywoodster te treden, hoef je het vliegtuig richting Los Angeles niet te nemen. Tijdens een stadswandeling in Arnhem wandel je door dezelfde straten als Oscarwinnares Audrey Hepburn ooit. Arnhem eerde haar meest bekende inwoner onlangs zelfs met een eigen walk of fame.

Voordat Audrey Hepburn een van dé Hollywoodsterren van de jaren 50 en 60 werd, heette ze Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston. Van Velp via Londen verhuisde ze als jong meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Arnhem, waar ze als Edda van Heemstra naar de lagere school ging, haar Nederlands bijschaafde en balletlessen volgde.

Audrey Hepburnplein in Arnhem
In 2017 werd het plein aan de Turfstraat tot het Audrey Hepburnplein gedoopt

Tijdloze grandeur

De stadwandeling door Arnhem begint op de plek waar ooit Hepburns oude basisschool stond: het Centraal Station. Niet alle grandeur van het destijds erg chique Arnhem heeft plaats gemaakt voor moderne gebouwen. De voormalige elegante en imposante dansacademie, waar Hepburn les volgde, staat er bijvoorbeeld nog steeds. Net zoals haar eerste Arnhemse huis in het Sonsbeekkwartier. Wat ooit een eenvoudige eengezinswoning heette, heeft nu een monumentale status.

Voormaling postkantoor in Arnhem
De grandeur van de stad is terug te zien in historische gebouwen, zoals dit voormalig postkantoor

Park Sonsbeek

Via het stadscentrum gidst de wandelroute je naar Park Sonsbeek, dat maar liefst 67 hectare aan oeroud beukenbos telt, met graspartijen, vijvers, watervallen en fonteinen. Wat Central Park voor New York is, is Park Sonsbeek voor Arnhem. Hepburn moet er in haar jeugd veel tijd hebben doorgebracht want haar grootvader bewoonde als huurder het statige Huis Zypendaal.

Huis Zypendaal in Park Sonsbeek
Hepburns grootvader, voormalig burgemeester van Arnhem, bewoonde Huis Zypendaal in Park Sonsbeek

Beeldschoon

Vanuit het park gaat het terug richting het Centraal Station, het eindpunt van de route. Onderweg kom je langs het Burgemeestersplein. Daar werd in 1994, een jaar na Hepburns dood, een borstbeeld van de Hollywoodster geplaatst. Het kunstwerk symboliseert de overwinning op de wanhoop – want eerlijk, een makkelijk leven had Hepburn niet. Het beeld maakt dezelfde indruk als de stad: bescheiden maar tegelijk beeldschoon.

Borstbeeld van Audrey Hepburn in Arnhem
“Audrey zou dit eerbetoon nog meer op prijs hebben gesteld dan de Oscar”, zei Hepburns partner bij de onthulling van het borstbeeld

Informatie stadswandeling Arnhem

Afstand: 8,5 km
Vertrekplaats: Station Arnhem centraal, Stationsplein 166, Arnhem
Routeverhaal: Toeractief 2021-4, pagina 68
Routeboekje: Pagina 40

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeratief.nl.

Meer steden ontdekken? Bekijk ook eens onze andere stadswandelingen.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *