Kasteel Duivenvoorde viert 200-jarig bestaan museum Mauritshuis

Voorzijde-artikel

Vanaf vandaag openen de deuren van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten weer voor het publiek. Dit jaar staat Duivenvoorde in het teken van bloemen, een Bloeiend Duivenvoorde. Het kasteel sluit daarmee aan bij het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Duivenvoorde en het Haagse Mauritshuis hebben immers een bijzondere band: Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, was de grootvader van de negentiende-eeuwse kasteelheer Hendricus Adolphus.

Deze bijzondere familieband wordt getoond aan de hand van verschillende unieke stukken uit de collectie. Voor het eerst wordt de vroegste catalogus van het Mauritshuis getoond, handgeschreven in 1818 door Steengracht zelf. Daarbij zijn vele gravures van de toenmalige schilderijencollectie te zien, brieven, boeken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders en de mooiste jurken, serviezen en behangsels die vol staan met de meest weelderige bloemmotieven.

Over Kasteel Duivenvoorde

De eerste vermelding van ‘Duvenvoirt’ dateert uit 1226 Toen was het nog een vierkante verdedigingstoren, een zogeheten donjon. In opdracht van Johan van Wassenaer kreeg het kasteel in 1631 zijn huidige uiterlijk. Duivenvoorde was altijd een zomerverblijf in familiebezit, totdat het in 1960 door de laatste eigenaresse in een stichting werd ondergebracht. Sindsdien zijn het kasteel en het wandelpark te bezoeken, vinden er mooie evenementen plaats en is er op Duivenvoorde van alles te beleven.

Duivenvoorde is rijk aan verhalen. Het kasteel is te bezoeken op eigen gelegenheid (met een audiotour) of reserveer een exclusieve (groeps)rondleiding met een onderwerp of verdiepend thema naar keuze.  Jaarlijks is er een wisselende tentoonstelling in het museum.

Bestel hier je tickets.

Kasteel Duivenvoorde 
Laan van Duivenvoorde 4 
2252 AK Voorschoten

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.