Fietsroute Wolvega: door drie provincies

Fietsroute Wolvega
Foto's: Manja Herrebrugh
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TA2022-6 1=Wolvega.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Drie provincies doorkruisen op één dag? Het kan. Met de fiets. Op amper vijftig kilometer. Toeractief stippelde een fietsroute uit die begint en eindigt in Wolvega. Onderweg kom je langs de mooiste natuurtaferelen en het hart van de rotanindustrie.

Het startpunt van de fietsroute ligt voor de deur van het Van der Valk-hotel in Wolvega. De ideale uitvalsbasis voor een fietsweekend in de streek. Je hoeft zelfs je eigen fiets niet mee te nemen, want zowel in het hotel als bij Weerman Fietsen verderop kun je een fiets huren. Eenmaal op het zadel zet je koers richting het oosten. Je fietst door het moerasgebied de Lendevallei, waar rijen riet wuiven in de wind. Lange smalle fietspaden wijzen fietsers de weg door het 860 hectare grote natuurgebied, waar waardevolle water- en moerasplanten en insecten te vinden zijn.

Drie provincies

Merk op hoe het landschap verandert onderweg: het riet en het water van de eerste kilometers maken plaats voor groene weilanden en hoge bomenrijen. Na een tiental kilometer laat je de provincie Friesland alweer achter je en rijd je zo Overijssel in, waar in het dorp Steggerda het landgoed De Eesen ligt. De prachtige boerderij en bijbehorend koetshuis geven je het gevoel terug in de tijd te gaan. Meer boerderijen zie je gaandeweg en zeker wanneer je even verderop Drenthe binnenfietst.

Fietsen langs riet en water
Over de verharde paden is het heerlijk fietsen door mooie natuurlandschappen.

Koloniën van Weldadigheid

In de buurt van Wilheminaoord verschijnen de eerste bordjes met daarop Koloniën van Weldadigheid. Op de stukken land waar ooit de zeven Koloniën van Weldadigheid ter bestrijding van armoede werden opgericht, kan er nu heerlijk gewandeld, gefietst of paardgereden worden. De Toeractief-fietsroute gidst je naar het meest westelijke deel van het Drents-Friese Wold. Het is er kronkelen door een landschap dat afwisselt in heide, bos, stuifzand en vennen.

Rotanindustrie

Vanuit Boschoord gaat het richting Noordwolde, dat bekend werd door de rotanindustrie. In de voormalige Rijksrietvlechtschool is nu het Nationaal Vlechtmuseum gevestigd. Even pauzeren tijdens je fietstocht? In het museum ontdek je de boeiende geschiedenis van de rotanindustrie. En daarna is het even goed doortrappen, langs het drieprovinciënpunt terug naar Wolvega.

Op het rondje Wolvega fiets je langs het Nationaal Vlechtmuseum
In het Nationaal Vlechtmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de rotanindustrie.

Informatie fietsroute Wolvega

Afstand: 49 km
Vertrekpunt: Hotel Wolvega Van der Valk, Atalanta 10, Wolvega
Routeverhaal: Toeractief 2022-06, pagina 36
Routeboekje: pagina 16

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen door een van de drie provincies? Bekijk dan ook eens onze andere fietsroutes in Friesland, Overijssel en Drenthe.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *