Door beken- en esdorpenlandschap met wandelroute Gasteren

Wandelroute Gasteren
Foto Ad Snelderwaard

Met de wandelroute Gasteren verken je het Nationale beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dit natuurgebied in Drenthe is uniek vanwege de esdorpen. Alle andere nationale parken in ons land bestaan namelijk alleen maar uit natuur.

Het vertrekpunt van de route ligt dan ook in het esdorp Gasteren. Zowel het dorp als het landschap eromheen hebben hier grotendeels de authentieke vorm behouden. Je komt hier dan ook vele boerderijen, essen en akkers tegen. De meeste rondom de brink: een grote open ruimte waaromheen de boerderijen met vele bomen staan.

Bevers en beken

Vanuit het dorpje loop je al snel richting de hooilanden. Kijk goed om je heen, want hier kun je sporen van bevers tegenkomen. Gehavende boomstammen, zoals holtes in de stam en vele boomsnippers op de grond verraden dat de beestjes hier hun gang zijn gegaan. Verderop de route staan ook gehavende bomen, maar dit komt niet door het knaagwerk van de bevers. De beek waar je langsloopt, is letterlijk bezig de grond onder de bomen weg te spoelen.

Geschiedenis

Het laatste gedeelte van de wandelroute brengt je terug in de tijd. Zo zie je grafheuvels uit de bronstijd en wandel je door de Gasterse Duinen: een heidegebied met stuifduinen, vennen en een hunebed.

Informatie wandelroute Gasteren

Afstand: ca. 6,5 km of 12,5 km
Vertrekpunt: Pannenkoekenboerderij Brinkzicht, Brink 1, 9466 PE, Gasteren
Routeverhaal: Toeractief 4-2019, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *