Header Toeractiefwebsite

Wandelroute Rockanje: door de duinen van Oostvoorne

Wandelroute Rockanje: waar natuur en industrie samenkomen
Foto's: Corine Koolstra

Het decor van wandelroute Rockanje bestaat uit schoorstenen, havenkranen en -silo’s. Maar zoom je in, dan zie je de ware schoonheid van de duinen van Oostvoorne. Boswachter Mirjam Eikelenboom liep met Toeractief mee door duinvalleien, rietmoerassen en groene stranden.

Vertrekken doen we aan het bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje. We volgen een bospad tot een uitkijkpunt met zicht over duinmeer het Breede Water. Het contrast tussen de natuur waarin we staan en de industrie aan de horizon kon niet groter zijn. In de verte zien we elektriciteitsmasten, havenkranen, schoorstenen en rook. “Sommige mensen vinden het lelijk”, zegt boswachter Mirjam. “Maar ik vind het contrast wel mooi. Het heeft iets hoopvols dat in het drukke Nederland natuur en industrie toch naast elkaar kunnen blijven bestaan.”

Uitzicht op wandelroute Rockanje door de duinen van Oostvoorne
Boswachter Mirjam Eikelenboom houdt van het contrast tussen natuur en industrie.

Het Groene Strand

Mirjams favoriete stukje natuur in Zuid-Holland is het Groene Strand aan het Oostvoornse Meer, dat in de jaren zestig ontstond door de afsluiting van de Maasmonding in zee. “Het getij verdween en de strandvlakte raakte begroeid met planten, struiken en bomen”, vertelt ze. “Vandaar dat dit natuurgebied nu het Groene Strand wordt genoemd.” Doorheen dit natuurgebied lopen maar twee paden, de rest van het gebied is veel te drassig en daarom onbegaanbaar.

Boulevard in Oostvoorne

Tijdens deze wandelroute vanuit Rockanje komen historie, natuur en industrie meermaals samen. Zo attendeert een straatnaambordje ons erop dat we op de ‘Boulevard’ staan. Het lijkt een wat grootse naam voor een smal pad. “Begin vorige eeuw was Oostvoorne een populaire badplaats met een boulevard en verschillende hotels”, legt Mirjam uit. “Er reed zelfs een stoomtram die badgasten direct aan het strand afzette.”

Biberbunker

Meer geschiedenis vinden we verderop op de wandelroute, in de duinen van Oostvoorne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwen de Duitsers hier een groot aantal bunkers. In eerste instantie als kustbewaking, later als onderdeel van de Atlantikwall die bescherming moest bieden tegen een invasie van de geallieerden. De meeste bunkers liggen verscholen onder het zand, maar enkele zijn uitgegraven. De Biberbunker en Stelling Biber zijn tijdens de zomermaanden met gids te bezoeken.

Wandelroute Rockanje komt langs de Biberbunker, onderdeel van de Atlantikwall
De Biberbunker maakt deel uit van de Atlantikwall.

Informatie wandelroute Rockanje

Afstand: 18 km (of 13 km, als je het rondje naar het Breede Water overslaat)
Vertrekpunt: bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12A, Rockanje
Routeverhaal: Toeractief 6-2021, pagina 50
Routeboekje: pagina 34

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Zuid-Holland? Bekijk hier onze andere routes in de omgeving.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *