Natuur achter de duinen op wandelroute Callantsoog

Foto Margriet Spangenberg
Foto Margriet Spangenberg

Al wandelend door de polder, brengt wandelroute Callantsoog je naar het Zwanenwater: een levendig natuurgebied vol met uiteenlopende soorten flora en fauna. Daarna vervolgt de route door de duinen en uiteindelijk over het strand, waar strandtenten en een juttersmuseum op je wachten.

Het Zwanenwater

Op een zomerse dag is dit een heerlijke wandeling, maar ook in koelere seizoenen is wandelroute Callantsoog een fijne wandelroute om uit te waaien. Natuurgebied het Zwanenwater herbergt vele soorten planten en dieren, zoals elf soorten orchideeën, welriekende nachtorchis, de rugstreeppad, konijnen en vele trekvogels. Het beschutte gebied bestaat uit twee duinmeren, omringd door moerassen en grasland: het zogenaamde Eerste Water en Tweede Water. De wandelroute leidt je rond het Eerste Water, onderweg vertellen informatieborden je meer over de planten en dieren die hier elk seizoen hun thuis vinden.

Babyzeemeermin

Eenmaal op doortocht richting zee, doorkruis je de Zandpolder: een streek van bloembollen, groene weiden en duinen. Hier vind je ook het Juttersmuseum van Callantsoog, waar jutter en kunstenaar Berend-Jan Challa zijn gejutte schatten laat zien. En de kunst die ervan gemaakt is. Het museum bezit zelfs een babyzeemeermin, als dat niet nieuwsgierig maakt! In het bijbehorende Jutterscafé plof je neer voor een lekker stukje taart en een kop koffie. Of je eindigt je dagje aan de kust met een welverdiend moment rust op het strand.

Informatie wandelroute Callantsoog

Afstand: ca. 17,5 km
Vertrekpunt: Hoek Zeeweg/Kerkplein, bij overzichtsbord wandelnetwerk Noord-Holland, 50 meter ten zuiden van groene kerktoren, Callantsoog
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

In het Routeboekje staat vermeld dat honden aangelijnd op deze route zijn toegestaan. Dit is echter onjuist, honden zijn in dit gebied niet toegestaan.

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *