Stadswandeling Dordrecht: langs 800 jaar geschiedenis

Dordrecht 800 jaar

Een monumentaal pareltje versierd met binnenhavens. Dordrecht is verrassend mooi en authentiek. Het is dan ook niet voor niets dat de kerstmarkt van Dordrecht jaarlijks de grootste van ons land is. En dat we stadswandeling Dordrecht van harte kunnen aanbevelen. Ooit floreerde deze handelsstad via het water, dat er eigenlijk per ongeluk kwam te liggen. Tegenwoordig is het genieten van de bruggetjes en soms sprookjesachtig scheve panden in deze 800 jaar oude stad.

Waterrijk Dordrecht

Een waterbus pendelt tussen de Merwekade en Rotterdamse Erasmusbrug. In de kasteelachtige watertoren is een modern hotel gevestigd. Tijdens de stadswandeling is de eeuwenoude band tussen Dordrecht en het water te zien. De Sint-Elisabethsvloed van 1421 zorgde ervoor dat de stad door water werd omgeven, zodat Het Eiland van Dordrecht haar nieuwe thuis werd. Inmiddels 800 jaar geleden kreeg Dordrecht stadsrechten. De stad is daarmee de oudste van ons land.

Achtertuin De Biesbosch

De achtertuin van Dordrecht wordt gevormd door Nationaal Park De Biesbosch. Bij Biesboschcentrum Dordrecht kun je terecht voor allerlei informatie over dit natuurrijke gebied, maar ook huur je hier een kano, sup, fluisterboot of boek je een excursie om de planten en dieren te ontdekken. Het stadse water van Dordrecht verkennen kan ook. Verschillende maatschappijen bieden rondvaarten aan om per boot meer over Dordrecht en haar geschiedenis te weten te komen.

stadswandeling Dordrecht

Vroeger en nu

De route voert je van station Dordrecht naar station Dordrecht Stadspolder: een stadswandeling Dordrecht die je langs de Oude Maas, Beneden Merwede en het Wantij leidt. Onderweg kom je verschillende musea, restaurantjes en monumenten tegen, evenals havens en groen. Door dit alles ervaar je op deze stadswandeling Dordrecht van vroeger en nu: zoals het is en zoals ooit was. Een wandeling door 800 jaar Hollandse geschiedenis.

Bezienswaardigheden stadswandeling Dordrecht

Wat zijn de hoogtepunten op deze wandeling en mooie bezienswaardigheden? Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Het Hof van Nederland

  In Het Hof van Nederland zie je verzet in verschillende vormen. Foto’s, filmpjes, getuigenissen, tekeningen en bijzondere voorwerpen laten zien dat het karakter van de stad niet alleen bepaald wordt door haar ligging, maar ook door haar inwoners. Wandel door het verleden. Leer alles over Dordrecht, de oudste stad van ons land.

 • Het Dordts Patriciërshuis

  In het Dordts Patriciërshuis zie je hoe de gegoede burgerij omstreeks 1800 leefde. Totdat Napoleon aan de macht kwam en alles veranderde. Historische kunst, meubels en gebruiksvoorwerpen  in een monumentaal pand aan de Wolwevershaven.

 • Museum Huis van Gijn

  Ga in het museum Huis van Gijn terug in de tijd en ervaar het leven van de gegoede burgerij in de negentiende eeuw.

 • Café Buddingh

  Dit gemoedelijke café ligt bij het startpunt. Schuif aan voor koffie, lunch of diner, als je wilt op het terras bij Café Buddingh.

 • Restaurant Villa Augustus

  Hotel en restaurant Villa Augustus heeft een (moes)tuin aan het Wantij. Voor de liefhebbers: met een boomgaard, bloementuin en nog veel meer.

Stadswandeling Dordrecht
Hotel en restaurant Villa Augustus

Informatie stadswandeling Dordrecht

Afstand: ca. 9,5 km
Vertrekpunt: Station Dordrecht, Stationsplein 1, 3311 JV, Dordrecht
Routeverhaal: Toeractief 7-2019, pagina 34
Routeboekje: pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.3/5 - (7 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *