E-bike of elektrische fiets kopen: waar let je op

E-bike

Wil je een elektrische fiets aanschaffen? Maar weet je nog niet goed welke soort of welk merk? Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je een e-bike wilt kopen. Touractief geeft je enkele tips. Zo kun je een goede keuze maken, waar je nog jaren fietsplezier van gaat hebben.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en e-bike?

Er is geen verschil! De e-bike staat voor electric bike, Engels voor elektrische fiets dus.

Soorten elektrische fietsen

Bepaal als eerste waarvoor je de elektrische fiets wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor langere fietstochten (recreatief fietsen) of als vervoersmiddel naar je werk. Er zijn veel verschillende soorten te koop, zoals:

  • Een e-bike voor dames, ook wel ‘moederfiets’ genoemd. Maar ondanks de naam ook geschikt voor mannen. Deze fiets heeft een lage instap en extra ruimte voor kinderzitjes.
  • Een elektrische mountainbike. Met zeer krachtige motor!
  • De speed pedelec. Een elektrische fiets die tot wel 45 kilometer per uur trapondersteuning biedt. Hierbij is het dragen van een helm verplicht.

Maar ook de elektrische bakfiets, transportfiets (met een grote mand voorop) én zelfs racefiets worden steeds populairder.

Wat is het beste merk elektrische fiets?

In Nederland zijn er veel verschillende merken van elektrische fietsen te koop, zoals Gazelle, Batavus, Sparta, Koga, Cube, Stella en Cortina. Wat voor jou een fijn merk is, kan voor een ander minder geschikt zijn. Omdat jij bijvoorbeeld naar een bepaalde motor of framemaat op zoek bent, waar een ander niets aan heeft.
Wil je meer weten? De Consumentenbond test ieder jaar de beste e-bikes.

E-bike: (midden)motor

De motor van een e-bike kan in het voor- of achterwiel of in het midden zitten. Een middenmotor komt het vaakst voor. Deze is krachtig, maar daardoor ook wat duurder. Ook zorgt de middenmotor voor de meest natuurlijke fietsbeleving.

Versnellingen van een elektrische fiets

Veel e-bikes hebben een naafversnelling. Het voordeel: weinig onderhoud en prima geschikt voor fietsen in Nederland. Wil je wat meer klimmen en sneller kunnen schakelen? Dan past een elektrische fiets met een derailleurversnelling beter bij je.

Framemaat en frametype van elektrische fiets

Een e-bike kan een heren-, dames- of trapezeframe hebben. Een damesframe heeft een lage instap, een herenframe een wat hogere. Het trapezeframe zit hier tussenin. Naast het frametype is het belangrijk om te kijken naar de framemaat. Als de framemaat niet bij jou past, zorgt dat bijvoorbeeld voor een zadel dat niet hoog genoeg af te stellen is of een stuur dat te ver van je af staat. Je kunt de framemaat zelf berekenen:

  • Trek je schoenen en sokken uit
  • Zet je benen zo’n 20 centimeter uit elkaar
  • Meet de afstand vanaf je kruis tot de grond
  • Vermenigvuldig met 0,68. Dit is je framemaat

Je kunt ook altijd in een fietswinkel om advies vragen .

Accu op een elektrische fiets

Als jij de accu van een elektrische fiets in huis moet opladen, is het slim om voor een uitneembare accu te kiezen. Anders volstaat een vaste accu ook. Het belangrijkste bij de keuze voor een accu, is de actieradius ofwel de capaciteit. Een accu met 300 Wattuur heeft een actieradius van 30 tot 40 kilometer en een accu van 500 Wattuur haalt zo’n 50 kilometer per uur. Tip: pomp de banden regelmatig op en zorg voor een niet te lage bandenspanning. Zo gaat je accu langer mee.

Kun je fietsen op een elektrische fiets zonder accu?

Dat kan, maar de trapondersteuning werkt dan niet meer. Doordat een e-bike meer weegt dan een normale fiets wordt het trappen wel een stuk zwaarder.

Display van een e-bike

Nu je meer weet over de motor, versnellingen en het frame kun je nog naar details kijken zoals het display. Hierop stel je de trapondersteuning in en is soms ook de afgelegde afstand, tijd, accu-inhoud en snelheid te lezen. Wil je een luxe display of vind je het prima als er alleen de trapondersteuning op te lezen is?

1.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.