Uitwaaien in het duingebied van Den Haag

Wandelroute Den Haag
Foto Margriet Spangenberg

Met de wandelroute Den Haag loop je in de zuiverste lucht van Nederland. Ideaal, als je even lekker wilt uitwaaien en een frisse neus wilt halen aan de kust. Om specifieker te zijn: de badplaats Kijkduin met een fraai duingebied. Vanuit hier loop je naar het Hyacintenbos: het schoonste plekje van Nederland.

Deze titel heeft het Hyacintenbos te danken aan de Keuringsdienst van Waarde. Het tv-programma deed een test van wc-verfrissers. De redactie reisde af naar het Hyacintenbos om de beweringen over de hyacintverfrisser te onderzoeken. Ze testte hier toen zogenaamd ‘de zuiverste lucht van Nederland’. Het bos heeft zijn naam te danken aan de sprookjesachtige sfeer die er hangt door de paarsblauwe wilde hyacinten die er groeien tussen de vele varens.

Landgoed Ockenburgh

Voordat je het Hyacintenbos bereikt loop je eerst nog een heel stuk door het duingebied van Kijkduin. Zo kom je langs de Jutterskeet van Ome Jan en passeer je de bunkers van de Atlantikwall. Waai lekker uit en kom uiteindelijk uit op Landgoed Ockenburgh. Een ruim 350 jaar oud landgoed waar je vrij toegankelijk kunt wandelen door een rimboe van planten, paddenstoelen en rododendrons. Iets verderop ligt het Hyacintenbos en vanuit daar loop je over het strand heerlijk terug naar het vertrekpunt. Liever door de duinen teruglopen? Ook dat is een optie.

Informatie wandelroute Den Haag

Afstand: ca. 17,5 km (A) en ca. 16,5 km (B)
Vertrekpunt: Parkeerterrein Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, Den Haag
Routeverhaal: Toeractief 6-2018, pagina 60
Routeboekje: pagina 34

Routecheck

Bij routepunt 1 tekst vervangen door: ‘Verlaat P Zuiderstrandtheater en sla RA, het strand op. Op het strand LA en na ca. 700 meter LA strandopgang omhoog (’s zomers staat Strandpaviljoen Zuid bij deze strandopgang). Boven, steek fietspad over (Cort van der Lindenpad), hekje door en sla RA, asfaltpad parallel aan fietspad door Westduinpark en Bosjes van Poot.’

In routepunt 2, vanaf zevende zin tot en met de laatste zin van dit routepunt (‘Volg pad RD voorbij mast met kijkkastje…’ tot en met ‘…komt pad uit op kruispunt van (fiets)paden met P 23124/001.’), vervangen door de volgende tekst: ‘Volg het pad alsmaar RD. Je komt uit op een kruispunt van (fiets)paden met P23124/001.’

Let op: dit gebied is in ontwikkeling, mogelijk brengt dit in de loop der tijd veranderingen met zich mee. Houd borden met betrekking tot beschermd gebied goed in de gaten, zodat je je niet onbedoeld op verboden terrein begeeft.

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *