Toeractief-headerafbeelding

Solowandelen: alleen en toch verbonden

solowandelen in de natuur

Samen wandelen is gezellig, maar in je eentje krijgt het wandelen een extra dimensie. Klassiek zangeres Eske Tibben (36) trekt er in haar vrije tijd graag alleen opuit.

Tekst: Loes Steenhuis

Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan solowandelen?

“Vier jaar geleden nodigde een vriend me uit om zijn laatste etappe van het Pieterpad samen te lopen. Hij had het hele pad tot dat moment alleen afgelegd en dat inspireerde me. Daarnaast is mijn werk als zangeres onregelmatig en heb ik op rustige momenten zeeën van tijd. Mijn vrienden hebben volle levens met gezin en werk. En ik ben het ook gewend om dingen in mijn eentje te ondernemen.”

Waarom vind je solowandelen zo fijn?

“De stilte is voor mij een belangrijke reden om alleen te wandelen. De cadans van het wandelen zorgt voor rust en helderheid in mijn hoofd. Er ontstaat ruimte om de dingen nog eens goed te overdenken. Dit ervaar ik niet in het samen wandelen. Dan is het vooral gezellig en leuk.”

Welke rol speelt de natuur tijdens een solowandeling?

“Mijn zintuigen gaan heel erg open. Regelmatig ontmoet ik allerlei dieren van heel dichtbij. Ik vind het interessant om te kijken naar de bomen, de gewassen en de kruiden in een bepaald gebied. Ik verzamel ook weleens zaden tijdens het solowandelen.”

Hoe bereid je je voor?

“Eerst kies ik een wandeling uit en kijk ik hoe ik mijn vervoer het beste kan regelen. Meestal is dat een combinatie van de auto en het openbaar vervoer. Soms gaat ook mijn fiets mee. Ik stem mijn spullen af op het type tocht en de weersomstandigheden. In de zomer neem ik altijd een pet en een zonnebril mee en maak ik een gezouten drankje met honing en citroen. Verder zorg ik voor voldoende voedzame snacks voor tussendoor. Ik ga gekleed in laagjes en ben een groot fan van dunne merino wandelsokken. Ook beslis ik van tevoren in welke windrichting ik wil lopen. Zo wandel ik het Pieterpad van zuid naar noord, omdat ik graag de zon achter me heb.”

Ben je van de ouderwetse wandelkaart of gebruik je wandelapps?

“Ik ben best wel een digibeet en gebruik geen wandelapps. In Nederland neem ik een boekje mee waar de wandeling in beschreven staat. Of een uitdraai van het internet. In het buitenland neem ik zowel een boekje als een kaart mee.”

Kom je graag andere wandelaars tegen?

“Ik vind het leuk om andere wandelaars even te groeten, maar vaak heb ik niet zoveel behoefte aan contact tijdens het wandelen. Na de wandeling, bijvoorbeeld op de camping of in het hostel, vind ik het wel fijn om een praatje te maken.”

Hoe zorg je voor je veiligheid tijdens de wandeling?

“Het is heel belangrijk om een goede en opgeladen telefoon mee te nemen. Afgelopen zomer wandelde ik in Duitsland in een afgelegen natuurgebied toen mijn arm door een onverwachte val uit de kom raakte. Ik had veel pijn en kon niet verder lopen met mijn bepakking. Mijn telefoon was niet opgeladen. Gelukkig was ik met een vriendin en kon zij met haar telefoon de hulpdiensten inschakelen. Dit was een belangrijke les! Daarnaast heb ik altijd goede wandelstokken bij me voor de lastige begaanbare stukken.”

Eske geeft tips voor solowandelaars om te gaan solowandelen

Ook leuk: meerdere dagen gaan fietsen. Lees hier Mirre’s ervaring met meerdaagse fietstochten.

4.5/5 - (6 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *