Wandel vanaf Bunnik langs overblijfselen van de waterlinie

Wandelroute Bunnik
Foto Hetty van Oijen

De wandelroute Bunnik kan ook wel gezien worden als een geschiedenisles. Je loopt namelijk op de grens van de Romeinse limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet gek dus dat je tijdens de route langs vele forten, bunkers, een castellum en een oude wachttoren wandelt. Je hebt keuze uit twee rondjes: het ene loopt door gloednieuw bos het andere gaat over eeuwenoude landgoederen.

Het uitgangspunt van deze erfgoedwandeling is Fort bij Vechten. Op dit uitgestrekte fortterein zaten de soldaten vroeger te wachten op de vijand om Utrecht te beschermen. Vanaf het terrein heb je een weids uitzicht. Je ziet hier de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen goed liggen. Langs de fortengracht wandel je naar de houten toren: een replica van een oude Romeinse wachttoren. Nog iets verder loop je voorbij Castellum Fectio, vroeger het grootste Romeinse fort van Nederland. Om daarna een deel van het Slagmaatpad te volgen. Dit is een Klompenpad, een rondwandeling in de agrarisch natuurlandschap. Via Nieuw Wulven ga je terug naar Fort bij Vechten.

Amelisweerd en Rhijnauwen

Heb je nog energie voor een extra rondje, dan is het zeker de moeite waard om naar de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen te lopen. De sfeer is hier weer heel anders dan op het eerste rondje. Alles straalt ouderdom uit: een statig landhuis, dikke beuken en eiken, rietgedekte boerderijen, grazende koeien en natuurlijk ook Fort bij Rijnauwen. Dit is het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en van ons land. Tot slot volg je het Bunkerpad, een vrij nieuw pad door een weiland vol betonnen, en inmiddels dicht gemetselde bunkers.

Informatie wandelroute Bunnik

Afstand: ca. 8,5 km (A), ca. 6,5 km (B) en ca. 15 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerplaats Oud Amelisweerd, Provincialeweg 124, Bunnik
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 10
Is de editie uitverkocht? Mail dan naar toeractief@bcm.nl. Wie weet hebben we nog een exemplaar liggen.
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

2.5/5 - (30 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *