Toeractief-headerafbeelding

Brabantse landgoederen op Wandelroute Achtmaal

Wandelroute Achtmaal

Er zijn van die wandelingen die zó verrassend en heerlijk zijn dat je ze eigenlijk voor jezelf wilt houden. Zoals die over de Brabantse landgoederen de Oude Buisse Heide, Wallsteijn en De Moeren bij het dorp Achtmaal in de gemeente Zundert. Onze wandelroute verklapt dit Brabantse geheim.

Startpunt van deze wandelroute is landgoed Wallsteijn, dat rond 1800 werd aangelegd door de Zundertse schout Frederik van de Wall. De houten koepel, ooit bedoeld om jagers een goed uitzicht te bieden, is een tussenstop waard. Via het groentenhof en de bossen met reeën loop je daarna de open Oude Buisse Heide op, ooit een grote inspiratie- en rustbron voor de socialistische dichteres Henriette Roland Horst. De wandelroute gaat verder via natuurgebied De Moeren, waar graanakkertjes, wei en bos elkaar afwisselen bij een overweldigende stilte en eindigt weer in Achtmaal.

Landschap vol flora en fauna

In dit poëtische Brabantse landschap kom je bijzondere planten en dieren tegen, zoals het vleesetende zonnedauw, de klokjesgentiaan en de levendbarende hagedis op de heide. In de bossen houdt de knalgele wielewaal zich onzichtbaar. En wie graag vlinders en bijen ziet, zal in het voorjaar en de zomer na deze wandelroute ook tevreden huiswaarts keren.

Informatie wandelroute Achtmaal

Afstand: ca. 16 km
Vertrekpunt: Herberg ’t Pannehûske, Roosendaalsebaan 4, Achtmaal
Routeverhaal: Toeractief 4-2014, pagina 54
Routeboekje: pagina 38

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

4.7/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

1 reactie

  1. A.Hermans

    Wandelroute Sint-Michielsgestel uit Toeractief 3-2011
    De eigenaar van Lunchgalerie De Rijker is in andere handen overgegaan, heet nu Toren 4.
    Ik heb slechts ongeveer 2 km in zuidelijke richting gelopen, omdat mijn doel was de Waterkrachtcentrale Dommelstroom te aanschouwen. Deze centrale is kennelijk aangelegd nadat de route in TA is beschreven en in werking gesteld op 5 november 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *