Wandelroute Neeltje Jans in de Zeeuwse Vrouwenpolder

Foto Corine Koolstra
Foto Corine Koolstra
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Wandelroute 1=Toeractief 2=Neeltje 3=Jans.gpx" 4=marker="position-marker" ] ")

Een echte Zeeuw laat zich ook niet tegenhouden door een beetje wind en regen. Dus lopen we de spectaculaire wandelroute Vrouwenpolder: over Neeltje Jans, het voormalig werkeiland bij de Oosterscheldekering, waar de zee gecontroleerd de Oosterschelde binnenstroomt.

De eerste stop van wandelroute Vrouwenpolder is bij het Topshuis, waar de schuiven worden bediend van de Oosterscheldekering. Bij extreem hoge waterstanden gaan die schuiven omlaag. Midden op Neeltje Jans wandel je in een stil duinlandschap vol duindoorn en helmgras. Via het ruige strand vol zeewier en blinkende oesterschelpen gaat het vervolgens over de lange ringdijk. Aan de binnenzijde van deze dijk lag de voormalige bouwput van de Oosterscheldekering. Nu is het een natuurgebied en worden er mosselen gekweekt.

Zandplaat Neeltje Jans

Het voormalige werkeiland Neeltje Jans dankt zijn naam niet aan een persoon, maar aan het gelijknamige schip dat in de achttiende eeuw gezonken is op een zandplaat in de Oosterschelde. Die zandplaat kreeg de naam Neeltje Jans en daarop is het werkeiland gebouwd. De kering was klaar in 1986, waarna de natuur het eiland weer heeft overgenomen met duinen, struiken, stranden en slufters. Neeltje Jans is overigens ook de lokale naam voor Nehalennia, de Vrouwe van de Noordzee.

Informatie wandelroute Vrouwenpolder

Afstand: ca. 14 km
Vertrekpunt: Restaurant Proef Zeeland, Faelweg 1 (vlakbij Deltapark), Vrouwenpolder (Stormvloedkering)
Routeverhaal: Toeractief 1-2015, pagina 22
Routeboekje: pagina 10

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

4.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *