Wandelroute Paasloo door laag en nat Weerribben-Wieden

Foto Laurie van Dam
Foto Laurie van Dam

Twee landschappen, twee routes, tot een grote wandeling aan elkaar gesmeed. Vanuit de houtwallen rond Paasloo in Noordwest-Overijssel, voert deze wandelroute door natuurgebied WaterReijk Weerribben-Wieden. Een paar meter hoger of lager en het landschap blijkt een wereld van verschil.

Wat wordt het: linksom of rechtsom? Bij deze wandelroute mag je het helemaal zelf bepalen; de pijltjes op de paaltjes gaan twee kanten op. Met de klok mee ben je als eerste in Paasloo, met een fraai middeleeuws kerkje en het graf van dichter J.C. Bloem. Wanneer je goed oplet, zie je de hoogteverschillen in het landschap verderop. De stuwwal waarop Paasloo ligt bereikt met 25 meter zijn hoogste punt op de Woldberg, vlakbij Steenwijk. Dan is het een kwestie van de lange Hooiweg uitlopen naar Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Zompig Weerribben-Wieden

De manier waarop vroeger turf werd gewonnen, zit in de naam Weerribben-Wieden verborgen: het veen werd uit de weren gehaald en te drogen gelegd op de ribben. Ligt de omgeving van Paasloo hoog en droog, de Weerribben zijn laag en nat. Gemalen en sluizen hebben het regelen van de waterstand overgenomen van molenaars. Naast een aantal gerestaureerde vervenershuisjes vind je hier veel weidevogels en als je gelukt hebt – de zeearend.

Informatie wandelroute Paasloo

Afstand: ca. 11 km (A) en 21,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Villapark De Weerribben, Binnenweg 12, Paasloo
Routeverhaal: Toeractief 1-2015, pagina 48
Routeboekje: pagina 24

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *