Wandelroute Veere: over grasvelden langs waterstromen

wandelroute Veere
Foto Manja Herrebrugh

De omgeving van Veere bestaat uit gras en water. Deze 14 kilometer lange wandelroute naar en van de oude vestingstad Veere leidt je door het Veerse Bos, langs de kronkelende Veerse Watergang, het uitgestrekte Veerse Meer en het kaarsrechte Kanaal door Walcheren. In het gezellige Veere ontdek je de geschiedenis van de stad en kan je even uitrusten bij een lekker drankje.

De wandeling start vlak voor een brug over de Veerse Watergang. Zodra je door het klaphek loopt, is er niets dan natuur om je heen. Rechts de rivier met riet, links Zeeuwse akkers met gras. Zelfs in de winter is deze wandelroute mooi. Er zijn niet veel bomen die verraden welk seizoen het is en ook in de wintermaanden speelt de wind met het riet.

Foto Manja Herrebrugh

Veerse Bos

Het eerste deel van de route loop je over gras. Na een aantal kilometers over asfalt doemt het geschiedenisrijke Veerse Bos op. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vernielden de Nederlanders hun eigen dijken om zo gebieden onder water te zetten en de positie van de Duitsers te verzwakken. Dat gebeurde onder meer met de dijk tussen Veere en Vrouwenpolder. Nadat het laatste dijkgat werd gedicht, werd het Veerse Bos aangeplant.

Geschiedenisrijk Veere

Vanuit het bos gaat het verder naar een dijk met uitzicht over het Veerse Meer. Voor de afdamming in de jaren zestig was dit brakwatermeer een zeearm. Toch ruik je hier ook nu nog de zee. In verte zijn de oude stadsmuren van Veere al te zien. Deze vestingstad was in de zestiende eeuw een stapelplaats van Schotse wol. Toen de stad aan het eind van de achttiende eeuw het stapelrecht verloor, werd ze weer een arme vissershaven. De koopmanshuizen, de imposante kerk en het stadhuis zijn stille getuigen van de glorieperiode.

Foto Manja Herrebrugh

Het kanaal als gids

Langs water wandel je de stad in, langs water wandel je de stad ook weer uit. De route gidst je langs het Kanaal door Walcheren, dat van Veere naar Middelburg en Vlissingen loopt. Vanaf hier weer niets dan gras onder je voeten. Langs het kanaal wandelen heeft iets geruststellends: je kan niet verkeerd lopen. Denk er wel op tijd aan om weer de dijk op te gaan, terug richting de parkeerplaats.

Route-info wandelroute Veere

Afstand: 14 km
Vertrekpunt: Brug aan de Golsteinseweg, Veere
Routeverhaal: Toeractief 2-2021, pagina 72
Routeboekje: Pagina 42

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Zeeland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes.

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *