Header Toeractiefwebsite

Meer drukte en ergernis door fietsers

Fietsers Nederland
Foto Tupungato/Shutterstock.com

Oudere echtparen, gezinnen met jonge kinderen en toerfietsers. Allerlei fietsers verschijnen bij mooi weer samen op de fietspaden. Vooral door de populariteit van wielrenners als Tom Dumoulin lijkt het steeds drukker te worden en nemen de ergernissen toe.

Ontmoetingen tussen wielrenners en andere weggebruikers leiden weleens tot gevaarlijke situaties. Dit komt door de snelheidsverschillen en omdat gedragingen van collega-fietsers moeilijk kunnen worden ingeschat.

Ergernissen en botsingen

Te hard bellen, of juist niet bellen, schreeuwen, pelotonvorming en inhalen met te weinig afstand. Meer drukte op de fietspaden en wegen kan leiden tot ergernis, onbegrip en ongelukken. Volgens Martijn van Es van de Fietsersbond zijn de onderlinge ergernissen de laatste jaren flink toegenomen. “De fietspaden blijven even smal, waardoor er simpelweg te weinig ruimte voor al die fietsers is. Dat leidt tot ergernis. Als we gewoon accepteren dat de ander er ook is, ontstaan er letterlijk en figuurlijk geen botsingen.” Uit de stijgende verkoop van racefietsen blijkt dat het aantal wielrenners toeneemt. Steeds meer amateurs hullen zich in flitsende wieleroutfits en gaan wielrennen in vriendenclubs. Ook zijn er meer vrouwen gaan fietsen en wielrennen.

Veiligheid verbeteren

De NTFU Wielersportbond wil via de campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ de (sociale) veiligheid van wielrenners verbeteren. Enerzijds door in te zetten op het gedrag van fietsers zelf, anderzijds door medeweggebruikers te informeren hoe te handelen bij wielrenners op het fietspad en op de weg.
In natuurlijke gebieden gelden al gedragsregels die zijn vastgelegd in de campagne Buitencode. Dit is een samenwerking tussen enkele sportbonden, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen.

Gedragsregels op de fiets

De vijf regels van de Buitencode geven een goede indicatie hoe de fietser of wielrenner zích óveral het best kan gedragen.

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder vaart.
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag naar de natuur en haar gebruikers.
  • Durf iemand anders aan te spreken op zijn of haar gedrag.
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, dus draag bescherming.
  • Blijf op de aangegeven paden en geef natuur de ruimte.
Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *