Wandelroute Wassenaar: natuur vlak bij de Haagse drukte

Wandroute Wassenaar: wandelen in Meijendel
Foto: Laurie Karine van Dam
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Meijendel.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

Rust en reuring. De wandelroute vanuit Wassenaar heeft het allebei. Het ene moment loop je over verstilde bospaden en heb je het strand voor je alleen; het andere zit je tussen het gemoedelijke geroezemoes van een strandtent in Scheveningen.

Het is meteen klimmen geblazen aan het begin van de wandelroute. Na een pittig duinklimmetje door het bos zie je de stad Den Haag liggen. Ook het reuzenrad en de pier van Scheveningen zijn aan de horizon te herkennen. In de stilte van de natuur is het moeilijk te geloven dat de stad zo dichtbij is.

Zicht op Den Haag en Scheveningen op wandelroute Wassenaar
De stilte van de natuur contrasteert met de stadsdrukte in de verte.

Natuurgebied Meijendel

Aan het stijgen en dalen, merk je dat je in de duinen bent, al is er geen zee te bekennen. De open duinen met mulle wegjes, asfalt en grindpaden behoren tot Meijendel, een tweeduizend hectare groot natuurgebied midden in de Randstad.

Meidoorn

Omdat er in dit gebied al vanaf de negentiende eeuw drinkwater wordt gewonnen, zijn er hier geen gebouwen en wegen. De enige bebouwing is een watertoren uit die periode. Zijn naam dankt het natuurgebied aan de plant meidoorn, die in Meijendel veel groeit.

Duinen op wandelroute door natuurgebied Meijendel
De zee is een welkome afwisseling en verrassing.

Kustlijn

Zodra het bos volledig achter je ligt en je de duinen hebt doorkruist, is ze daar plotseling toch: de zee. Het is een welkome afwisseling en verrassing. Langs de kustlijn gaat het in de richting van Scheveningen, tot strandpaviljoen Het Puntje.

Atlantikwall

Naast de strandtent is een deel van de Atlantikwall te zien. Deze Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog liep van Noorwegen tot Frankrijk. In die grimmige periode was het dus niet vanzelfsprekend om op het strand te zitten, zoals nu. Bij het strandpaviljoen kun je van een welverdiend drankje genieten alvorens je de laatste kilometers door de duinen aflegt.

Informatie wandelroute Wassenaar

Afstand: 12,5 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats t.h.v. Meijendelseweg 38, Wassenaar
Routeverhaal: Toeractief 2021-4, pagina 22
Routeboekje: Pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl.

Meer wandelen in Zuid-Holland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

4.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *