Wandelroute Wellerlooi: natuurschoon in Landgoed De Hamert

Wandelroute Wellerlooi
Foto's: Carolien Boogaard
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Wandelroute_Wellerlooi 1=A.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Wandelroute_Wellerlooi_lus 1=B.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Heide, vennen, duinen en groen. Landgoed De Hamert heeft het allemaal. Laat je verrassen door de prachtige vergezichten boven op de zandduinen, door de kracht van een snelstromende beek en door een oase van groen en heide. Kortom, een wandelroute vol afwisseling.

De wandelroute Landgoed De Hamert start met een bospaadje dat tussen eikenbomen kronkelt. De afwisselende landschappen en vergezichten van dit natuurgebied maken deel uit van Nationaal Park De Maasduinen. Van het bos gaat het naar een groot heideveld, waar in de verte de Maasduinen te zien zijn. Dat je in de duinen bent, merk je aan je kuiten wanneer je door het zand ploegt en heuvelop loopt.

Wandelen in Limburg
Zodra het bos zich opent, verschijnt een prachtig heideveld

Begrazingsgebied

De vele klaphekken in het wandelgebied, dat omheind is met schrikdraad, staan er voor de grazers. Gallowayrunderen, schapen en geiten houden hier de heide kort om de groei ervan te stimuleren. De dieren eten ook de planten op die de heide dreigen te overwoekeren. Het begrazingsgebied is echter zó groot, dat de kans klein is dat je een van de grazers tegenkomt. Maar misschien zie je in het zand wel pootafdrukken, van een grazer of van een ander dier zoals een ree, vos, das, eekhoorn, haas of konijn.

Stuifzandduin Dikkenberg

Richting Dikkenberg, een van de hoogste stuifzandduinen, is het behoorlijk klimmen. Boven wacht een weids uitzicht over heide- en vennengebied. Het Heerenven en Westmeerven onder aan de duin trekken veel watervogels aan. In het voor- en najaar heb je kans om grote groepen kraanvogels te zien overvliegen, die van Duitsland en Noord-Europa naar Spanje trekken om te overwinteren.

Wandelen Landgoed De Hamert
Vanuit de vogelkijkhut heb je een mooi zicht op de vennen van Landgoed De Hamert

Groene oase

Aan het eind van de wandeling stap je vanuit het heidegebied zo een compleet ander landschap in. Een groene oase met een snelstromende beek in een prachtig dal. Het Geldernsch-Nierskanaal werd in 1770 als afwateringskanaal gegraven, maar door het vele water dat het kanaal moest verwerken, is het gaan meanderen en in een wild stromende beek veranderd. Het laatste deel van wandelroute loopt langs het water en geeft onverwacht een ander beeld van het Landgoed De Hamert.

Route A, 12 km:

Route A+B, 12,5 km:

Route-info wandelroute Wellerlooi

Afstand: 12 km (A) en 12,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerplaats De Hamert, Twistedenerweg 2, Wellerlooi
Routeverhaal: Toeractief 5-2021, pagina 20
Routeboekje: Pagina 12

Route A, 12 km:

Route A+B, 12,5 km:

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Limburg? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *