Leipzig en omgeving

Radfahrer am Markkleeberger See © Christian Hüller Fotografie

De grootstad beleven en de natuur ontdekken – een meer dan geslaagde combinatie!
In de traditionele en moderne regio voor de poorten van de cultuur stad Leipzig, in het oosten van Duitsland, liggen natuur, cultuur en recreatie dicht bij elkaar. Een goed uitgebouwd fietsnetwerk doorkruist de schilderachtige bossen van de Dübener en Dahlener heide, de wilde en romantische rivierlandschappen van de Mulde en de Zschopau, en het moderne waterlandschap van het Leipziger Neuseenland. Bovendien zijn er nergens anders in Saksen zoveel kastelen en burchten te vinden als in de regio Leipzig. Dankzij de mooi aangelegde fietspaden kunnen actieve toeristen de fascinerende omgeving op de pedalen verkennen. Hieronder vind je een selectie van de vijf populairste fietsroutes in Leipzig en omgeving.

De geheimtip voor de poorten van Leipzig – Leipzig-Elbe-Radroute
De minder bekende Leipzig-Elbe-Radroute verbindt de cultuurstad Leipzig met het populairste fietspad van Duitsland, de Elberadweg. Langs de route wisselen dorps- en plattelandsidylles elkaar af. Weidse velden en riviervlaktes domineren het uitzicht. De route begint in het hart van Leipzig met het concertgebouw Gewandhaus, de Thomaskerk en het Völkerschlachtdenkmal, en voert langs de vestingkerk in Beucha naar het slot van Machern met landschapspark. Ook de cultuurhistorische stad Wurzen met de Sint-Mariadom is een tussenstop waard. Bijzonder aangenaam fietsen is het door de Dahlener heide, waar rustige stukken bos en verborgen meertjes elkaar afwisselen. Langs de route, die voornamelijk over landwegen met weinig verkeer loopt, staan ook talrijke windmolens, prachtige kastelen en bezienswaardige dorpskerken.

Gek op cultuur? – Altenburg-Colditz-Radroute
De 54 kilometer lange Altenburg-Colditz-Radroute is voornamelijk vlak en voert van Altenburg in Thüringen naar Gnandstein in het Kohrener Land. Het dertiende-eeuwse kasteel van Gnandstein is het best bewaarde Romaanse vestingwerk van Saksen. Het goed uitgebouwde routenetwerk verbindt idyllische plaatsjes als Kohren-Salis, waar het pottenbakken een lange traditie kent, met het charmante stadje Frohburg en het kuuroord Bad Lausick. Op de uitnodigende rustplaatsen langs de route is het heerlijk vertoeven. Via de ongerepte flora en fauna van het Colditzer bos fiets je naar Colditz, het einddoel van de route. Het waarmerk van de stad is het imposante slot Colditz, waarvan de geschiedenis tot in de elfde eeuw teruggaat en dat tegelijk een machtszetel, een jachtslot en een verblijf voor weduwen was. Als voormalig interneringskamp voor hooggeplaatste officieren van de westerse geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg slot Colditz internationale betekenis.

Heerlijk onderweg – Obstland-Radroute
In de tuinen van de voormalige kloosters uit de regio Leipzig werden al in de middeleeuwen fruit en geneeskrachtige planten geteeld. De meer dan achthonderd jaar oude traditie van fruitteelt wordt in de Saksische fruitstreek tussen Leipzig, Dresden en Chemnitz nog steeds voortgezet. De fruitroute, een ronde van 58 kilometer, leidt je langs fruitplantages, verborgen cultuurschatten en de belangrijkste productieplaatsen van het merk Sachsenobst. De gezinsvriendelijke, meestal vlakke route kan zowel in één keer als in drie thema-etappes afgelegd worden. Rond Dürrweitzschen, het eerste deel van de route, staat de fruitteelt van vandaag centraal; tijdens het tweede deel draait alles rond de bewogen geschiedenis van de streek, van het klooster Marienthal tot het kasteel Mildenstein en de historische spoorweg Döllnitzbahn. De derde etappe is dan weer gewijd aan het spirituele landschap en het werk van de cisterciënzers, zowel op geestelijk als culinair vlak. De boerderijwinkels langs de weg nodigen uit tot het proeven van seizoensfruit, lekkere sapjes en vruchtenwijnen.

In het spoor van de industriecultuur – Kohle-Dampf-Licht-Radroute
Een fietstocht over de KOHLE|DAMPF|LICHT-Radroute is de beste manier om het Leipziger Neuseenland te doorkruisen en in de regionale mijnbouwgeschiedenis te duiken. De goed aangegeven bewegwijzering verbindt over zo’n 55 kilometer tastbare mijlpalen van de industriecultuur in het Leipziger Neuseenland. Dankzij de geringe hellingen is deze fietsroute erg geschikt voor gezinsuitstapjes. De route is zeer gevarieerd en bestaat grotendeels uit geasfalteerde fietspaden. Naast de cultuurstad Leipzig behoren de openluchttentoonstelling in het Bergbau-Technik-Park aan het Störmthaler-meer, het Biedermeierstrand bij het Schladitzer-meer en het barokslot in Delitzsch tot de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg. Het uitkijkplatform in de buurt van Neukieritzsch biedt een interessante blik op de nog actieve dagbouwgroeve Tagebau Vereinigtes Schleenhain.

Ongedwongen natuur – Mulderadweg
Het fietspad langs de rivier de Mulde, de Mulderadweg, belooft avontuurlijke ritten voor alle niveaus: fietsers met een goede conditie komen op de trajecten langs de Zwickauer Mulde en de Freiberger Mulde aan hun trekken. Het heuvelachtige gebied vormt een uitdaging voor profs en gevorderde renners. Na de samenvloeiing van de Mulde bij Sermuth gaat het er rustiger aan toe. Vooral voor beginners en gezinnen zijn de vlakke riviervlaktes van de Mulde, met hun bijzondere flora en fauna, een echte aanrader. Op alle etappes voert de Mulderadweg door bos en weide, deels ook over geasfalteerde stukken en wegen met weinig verkeer. Aan weerszijden wordt de route omgeven door belangrijke, cultuurhistorische elementen. Historische stadscentra als Döbeln, Grimma en Eilenburg, kastelen en burchten met uitgestrekte parken en prachtige herenhuizen nodigen tot een tussenstop uit. Een klein of groot probleem aan je fiets? Dan kun je terecht bij een van de drie fietswerkplaatsen op Landgasthof Dehnitz bij Wurzen, slot Rochlitz en Kulturbahnhof Leisnig, waar alles voorhanden is om zelf je fiets te herstellen.

Op fietsvakantie én de grootstad beleven? Ja, het kan. Hartelijk welkom in Leipzig en omgeving! www.leipzig.travel/radfahren

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.