Wandelen langs herinneringen in de Airborne Region

Operatie Market Garden, die plaatsvond in september 1944, was een van de grootste geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om de indrukwekkende verhalen en de slachtoffers te blijven herinneren, lichten we hier vier speciale wandelroutes uit. De routes bij Driel, Arnhem, Oosterbeek en Ede vertellen verhalen over de strijd en nemen je mee langs monumenten en belangrijke locaties uit de oorlog. Bekijk de uitgebreide routeinformatie, kom wandelen en duik in het indrukwekkende verleden van de Airborne Region.

De Polen van Driel – 6 km
Stap in de voetsporen van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade die hier vocht tijdens Operatie Market Garden. Deze lang vergeten divisie, onder bevel van generaal Sosabowski, had als doel verschillende bruggen in Arnhem en Oosterbeek te bezetten en Duitse luchtafweerstellingen te vernietigen. Tijdens deze wandeling kom je langs belangrijke historische locaties in en rondom Driel zoals de landingsterreinen van de parachutisten en het hoofdkwartier van Sosabowksi.

Video ‘Wandelen in de Airborne Region – De Polen van Driel’

Dropzone Ede – 8 km
Deze route neemt je mee door een gebied dat meer dan vijfenzeventig jaar geleden onder andere het toneel voor de luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden was. Bij het startpunt zie je het indrukwekkende landmark ‘Vensters op het Verleden’ dat herinnert aan die gebeurtenis op 18 september 1944. Verder wandel je langs diverse monumenten en informatiepanelen die je het verhaal vertellen over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied.

Video ‘Wandelen in de Airborne Region – Dropzone Ede’

Airborne stadswandeling Arnhem – 7,5 km
In september 1944 is de stad Arnhem het podium van zware gevechten en bombardementen tijdens de Slag om Arnhem. Wanneer de gevechten eindigen, ontvluchtten bijna 100.000 mensen hun huizen en Arnhem blijft achter als een spookstad. Deze wandeling neemt je mee langs 25 luisterplekken die het indrukwekkende verhaal vanuit drie oogpunten vertellen. Kies voor het militaire verhaal, dat van de inwoner of van een kind.

Video ‘Wandelen in de Airborne Region – Airborne stadswandeling Arnhem’

Perimeterroute Oosterbeek – 8 km
De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingsline rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem. In dit gebied hielden de geallieerden negen dagen stand onder voortdurende Duitse aanvallen. De perimeterwandeling gaat langs plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog.

Video ‘Wandelen in de Airborne Region – Perimeterroute Oosterbeek’

 

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.