Eens per drie jaar: Lichtfestival Gent

Lichtfestival Gent
Foto: Stad Gent

De zesde editie van het driejaarlijkse Lichtfestival Gent, dat plaatsvindt van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2024, brengt 32 indrukwekkende lichtkunstwerken naar de stad. Bijna de helft van deze werken heeft een sterke band met Gent. Het festival, dat opnieuw zijn pioniersrol vervult, omvat kunstwerken die variëren van kunstmatige intelligentie en drones tot satellietbeelden en glas-in-lood. Zeven mooie stadskilometers om deze winter te lopen.

Het festival presenteert kunstwerken van lokale, nationale en internationale artiesten, zowel opkomend talent als gevestigde waarden. Opvallende publiekstrekkers zijn onder andere de reusachtige rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY op de Schipperskaai en de kleurige zeepbellen van het Australische Atelier Sisu in Dok Zuid.

Lichtfestival Gent
Voorstelling van het werk van het Australische Atelier Sisu dat aan Dok Zuid komt (Foto: Atelier Sisu)

Blauw op straat

Naast het spektakel heeft het festival een diepgaande betekenis. Bijna de helft van de werken heeft een Gentse insteek, met tal van samenwerkingen met lokale organisaties en bedrijven. Het oudste glazeniersatelier van België – Atelier Mestdagh – draagt bij aan kunstwerken aan de stadshal en het Baudelohof. En kunstenares Claudia Reh werkt momenteel samen met Gentse studenten, leerlingen, buurtbewoners en lokale verenigingen om de Sleepstraat in het blauw te laten stralen.

Luchtpost

Lichtfestival Gent zet ook in op innovatieve technologieën, van kunstmatige intelligentie tot drones. Sommige werken bieden een vooruitblik op de toekomst, en zelfs het Europese ruimtevaartagentschap ESA is vertegenwoordigd. ‘Augmented reality’ toont hoe satellietbeelden de mensheid kunnen helpen, en het Gentse bedrijf Fisheye zendt berichten van bezoekers in morsecode richting het heelal.

Lichtfestival Gent
Aan de Kongostraat komt dit kunstwerk van Fransman Stéphane Masson (Foto: Stad Gent)

Meer Lichtfestival Gent

Voor wie alvast de uiteenlopende kunstwerken wil verkennen of praktische informatie nodig heeft, is de website van het festival beschikbaar. De route (7 km) leidt langs de Oude Dokken, de Sleepstraat, het Baudelohof en een deel van het historisch centrum. Starten kan op elk punt, al geldt er wel een vaste looprichting.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *