Wildplukwandeling in Drenthe

Wildplukwandeling

Kun je dat eten?

Op een wildplukwandeling leer je met nieuwe ogen naar de natuur te kijken. Want als je weet waar je moet zoeken, vind je overal planten, bessen, wortels en zaden die je kunt eten. Samen met natuurgidsen Tim en Leah ontdekken we de herfstlekkernijen van het Drentse natuurgebied het Gasselterveld. Leah: “Je hoeft eigenlijk nooit salade te kopen, want alles groeit in de natuur.”

TEKST EN FOTO’S BAS JONGERIUS

“Pas op waar je loopt hoor”, zegt Tim Horneman lachend als hij dwars door een veld aan de bosrand bij het Gasselterveld loopt. “Want hier staat alles op de vierkante meter bij elkaar: smalle weegbree, veldzuring, duizendblad.” We zijn nog maar net vertrokken, maar meteen is duidelijk dat een wildplukgids de omgeving op een compleet andere manier ziet dan een gemiddelde wandelaar. Als Tim bukt, laat hij zien waaruit het groene bodemtapijt waarover we lopen, in zijn ogen bestaat: een schatkamer vol eetbare plantjes.

Eetbare omgeving

Onder de naam In Het Wilde Weg bieden Tim en zijn partner Leah Groeneweg bijzondere activiteiten in de natuur aan. Ze verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten en organiseren natuurbelevingstochten, kookworkshops, bedrijfsuitjes en nog veel meer. Tijdens een wildplukexcursie als vandaag leren ze deelnemers hoe eetbaar je eigen omgeving is. In het herfstbos van vandaag ontdekt Tim bijvoorbeeld een struik vol rode besjes. “De meidoorn. In het najaar kun je de rijpe besjes plukken, bijvoorbeeld om er een compote met appel van te maken. De besjes staan ook bekend om hun medicinale eigenschappen, ze werken nivellerend op je bloeddruk. En in het voorjaar hebben ze witte bloemetjes, daar kun je thee van zetten.”

Superfood

Een paar meter verderop zit Tim alweer op zijn knieën, om een klein wit bloemetje te laten zien. “Dit heet harig knopenkruid, maar in Drenthe staat het bekend als ‘smildeger roet’. Het plantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de negentiende eeuw is het vanuit botanische tuinen door Europa verspreid. Het wordt bestreden door akkerbouwers, maar eigenlijk is het een superfood, omdat het vol met ijzer zit. Als je het in de soep doet, geeft het een lekker rokerig smaakje.” Even verderop groeit smalle weegbree. “Het blaadje ervan smaakt heerlijk in de salade én het
heeft antiseptische eigenschappen.”

Dit artikel staat in Toeractief 5 – 2023. Je kan het hele artikel lezen door Toeractief 5 – 2023 online te kopen of in een boekhandel bij jou in de buurt. 

1/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *