Het blauw volgen in de groenste stad: stadswandeling Almelo

stadswandeling Almelo
Foto Max de Krijger

‘Altijd wat te doen!’, zo luidt de slogan van Almelo. Maar tijdens onze stadswandeling door Almelo zoeken we juist de rust op. In de groenste stad van Overijssel gaan we opzoek naar blauw. Het blauw van water. De wandelroute brengt ons door de stad, de parken en op plekjes waar Moeder Natuur het roer heeft overgenomen. Op noar Twente!

De toren helemaal aan het begin van de route doet misschien niet meteen aan water denken. Toch heeft het een waterrijke geschiedenis als opslag voor bluswater voor de naastgelegen stoomspinnerij. De spinnerij draait niet meer en de Almelose textielindustrie verdween. Net als het Overijsselse Kanaal. Maar in tegenstelling tot de spinnerij, werd het kanaal nieuw leven ingeblazen door het deels weer open te leggen.

stadswandeling Almelo
Stadswandeling Almelo kent veel groen en natuur. Foto Max de Krijger

Het Almelo-Nordhornkanaal: samenwerking van mens en natuur

Het kanaal Almelo-Nordhorn is aan het einde van de negentiende eeuw met bloed, zweet en tranen uitgegraven. De naam zegt het al: ooit was het bedoeld om het Duitse Nordhorn met Almelo te verbinden. Sinds de jaren zestig is het echter niet meer in gebruik als scheepvaartroute. Inmiddels heeft Moeder Natuur het overgenomen en komt het kanaal uit in de kleine, mooie beek de Lolee. Het heeft zich ontwikkeld tot natuurgebied met vele soorten bloemen, vissen en vogels. Met als resultaat een prachtig uitzicht en sereen stukje natuur dicht tegen de binnenstad van Almelo.

Ik wil Bolletje!

Vanaf hier ruik je bijna de koffie en traditionele krentenwegge van de Bolletje winkel. Ooit startte de familie ter Beek het bekende beschuitbedrijf Bolletje in Almelo. Sinds 2013 is het in handen van een Duits bedrijf, maar nog steeds vind je in Almelo het hoofdkantoor, een heuse Bolletje winkel met koffieschenkerij én een museum. Een mooie tussenstop, vinden wij. Vanaf hier ben je aangekomen bij de eindetappe van de wandelroute Almelo. Maar niet getreurd, want de stad haalt nog even alles uit de kast om indruk te maken. Je wandelt nog door mooie stadsparken en langs een rivier, al is bescheiden watertje misschien een beter woord voor de Almelose Aa. Een kalme stroom. En dat is precies wat je aan het eind van deze wandeling kunt opzoeken; kalmte. Op een mooi terras aan het water natuurlijk.

stadswandeling Almelo
In de Bolletje winkel vind je alle producten van dit échte Almelose merk. Foto Max de Krijger

2x zeker doen tijdens wandelroute door Almelo

Als de maatregelen het toelaten, is het een aanrader om de volgende dingen te bezoeken in Almelo.

  • Bolletje winkel, koffieschenkerij en museum. Gelegen aan de Grotestraat Zuid 182 in Almelo en gevestigd in het oude fabriekspand van Bolletje. Hier verkopen ze álle producten van het merk en leuke Bolletje cadeaupaketten. In de koffieschenkerij kun je terecht voor een kopje koffie en iets voor de lekkere trek. Op de eerste etage, waar vroeger de oude meelzolder was, bevindt zich het Bolletje museum.
  • In het hart van Almelo staat een stadsboerderij uit 1600. Het is een karakteristiek oud huis met vakwerkmuren, wand- en plafondschilderingen. Hierin bevindt zich ’t Wevershuisje. In ‘t Wevershuisje is een permanente expositie genaamd ‘van vlas tot linnen’, met onder andere een 300 jaar oud weefgetouw, spinnenwielen, diverse textielwerkvormen en oude gereedschappen. Met regelmaat worden er demonstraties gegeven van de oude ambachten.

Informatie stadswandeling Almelo

Afstand: ca. 9,5 km
Vertrekpunt: Station Almelo, Stationsplein 1, Almelo
Routeverhaal: Toeractief 5-2019, pagina 34
Routeboekje: pagina 20

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.7/5 - (18 stemmen)

Bekijk ook...

2 reacties

  1. D. Wilhelmus

    Wij zijn heel blij dat het routeboekje blijft!
    We wilden het even aanzien maar dachten erover om ons abonnement misschien maar op te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *