XPLORid fietst langs de westkust van Zweden en Denemarken

De 'Vogelfjord': een natuurreservaat met trekvogels aan de westkust van Denemarken
De 'Vogelfjord': een natuurreservaat met trekvogels aan de westkust van Denemarken

Na twee jaar voorbereiding vertrokken Ben en Linda (XPLORid) op wereldreis met de fiets. Honderdduizend kilometer in totaal door meer dan tachtig landen. Ze verwachten zeven jaar onderweg te zijn. Tijdens hun reis bloggen ze over hun reisavonturen voor Toeractief.

Net als in Noorwegen hebben ook in Zweden en Denemarken de meeste huizen vaantjes in de tuin. Het ziet er mooi uit en geeft een bepaald soort vriendelijkheid aan een land.

De westkust van Zweden

Vanaf Strömstad gaan we zuidwaarts langs de westkust van Zweden. In Göteborg starten we met de Kattegattleden. Dit is een fietsroute van 390 km die ons verder naar het zuiden tot in Helsingborg brengt. Deze route werd in 2018 door de Fiets- en Wandelbeurs uitgeroepen tot fietsroute van het jaar. De eerste 200 km zijn niet echt spectaculair, maar bij Mellbystrand gaan we een groot natuurgebied in, het beste deel van de Kattegattleden. De laatste 100 km zijn dan ook erg mooi. We fietsen bijna de hele dag door de natuur langs vele stranden.

Uitzicht in natuurreservaat bij Mellbystrand op de fietsroute Kattegattleden in Zweden

Ochtendduik

Bij Varberg zien we veel mensen die een ochtendduik nemen, echte diehards. De watertemperatuur is 17 graden en vooral op bewolkte dagen is zo’n ochtendroutine behoorlijk uitdagend. Later in Denemarken doen we een ochtend mee met deze ‘gekke’ mensen. De watertemperatuur is inmiddels gedaald tot 14 graden. We hebben het geluk dat onze duik op een ​​ochtend met zonneschijn is. We gaan twee keer ongeveer 1 tot 2 minuten de zee in. Terug bij onze homestay nemen we een warme douche om op te warmen. Lekker die tintelingen op je huid.

Kopenhagen

De route naar Kopenhagen is prachtig. We gaan langs de zee en door de bossen. De stad zelf is druk met opvallend veel fietsers. Velen zoeven heel snel voorbij en schampen ons net niet op de smalle fietspaden.

Centrum van Kopenhagen

Eilandhoppen

Vanaf Kopenhagen zitten we op een fietsroute die diagonaal naar Hanstholm in het noordwesten gaat. We steken enkele eilanden over en zijn weer bijna bij de zee. Waar je ook heen gaat in Denemarken, je bent slechts 50 km verwijderd van de zee. De uitzichten zijn erg mooi.

Op de ferry van Hundested naar Rørvig in Denemarken

De westkust van Denemarken

Na een bezoek aan de vuurtoren in Hanstholm, fietsen we door het eerste Deense Nationale Park Thy. We genieten van de natuur en de verkeersluwte. Overal om ons heen zien we duinen en soms gaan we door wetlands en bossen. De combinatie is briljant. In de wetlands zien we veel trekvogels. Daarom wordt dit gebied ook wel de vogelfjorden genoemd. Wij namen de 30 km lange fietsroute langs de Ringkøbing Fjord. Deze route is aan te raden: geen auto’s, alleen maar natuur.

Wil je meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op de website van XPLORid of volg ons op Instagram en Facebook. De exacte route die we gefietst hebben, staat op Strava en Komoot. Lees ook onze andere blogs, waarin we alles vertellen over onze voorbereiding op deze wereldreis per fiets en de eerste tienduizend kilometer.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *