Appelscha start van rondje Fochteloërveen

Fietsroute Appelscha
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh

De fietsroute Appelscha brengt je onder andere langs veenlandschappen en gestichten. Daarnaast fiets je bij vertrek meteen de natuur in van het Fochteloërveen en eindig je met een bezoek aan Veenhuizen, het gevangenisdorp van Nederland. Er valt dus genoeg te ontdekken op deze route.

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het uitgestrekte natuurgebied Fochteloërveen. Vanaf de uitkijktoren ‘De 7’ heb je een fantastisch uitzicht over dit landschap. In het voorjaar en in de zomer heb je zelfs kans hier kraanvogels te zien. Sinds 2001 zijn ze weer in dit gebied te vinden. Het Fochteloërveen is namelijk de kraamkamer voor deze vogelsoort. Bovendien is het ook een van de weinige hoogveengebieden van ons land. Dit zijn plekken waar regenwater blijft staan en veenmos groeit. Voor dieren is het moeilijk overleven in hoogveen., omdat de bodem heel zuur en arm is. Alleen bijzondere soorten overleven.

Gevangenisdorp

Vanuit de mooie natuur van het Fochteloërveen fiets je via een historische hunebed naar een gevangenisdorp: Veenhuizen. Dit voormalige veenontginningsdorp werd later een dorp waar dwanggestichten werden gebouwd voor bedelaars, landlopers en wezen. Toen in 1859 het roer werd overgenomen door het Rijk, zette Nederland de gestichten in als plaats voor gevangenen en verpleegden. Uiteindelijk woonden in de gesloten gemeenschap Veenhuizen van 1970 tot 1984 enkel nog gevangenen en gevangenispersoneel. In een van die oude gestichten huisvest nu het Nationaal Gevangenismuseum. Het museum geeft je een kijkje in het leven van de gevangenen toentertijd.

Informatie fietsroute Appelscha

Afstand: ca. 51,5 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Boerestreek t/o Kramer Fietsverhuur, Boerestreek, Appelscha
Routeverhaal: Toeractief 6-2018, pagina 20
Routeboekje: pagina 14

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

3.1/5 - (13 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *