Fietsroute Terwolde: dwars door het boerenlandschap

Fietsroute Terwolde

Met de fietsroute Terwolde ontdek je historische boerderijen en landelijke uitzichten over de weilanden in Gelderland en Overijssel, rijdend door het gebied tussen de Veluwe en de IJssel. Prachtig op frisse winterochtenden, maar zeker zo mooi straks in de lentezon.

Je vermoedt misschien niet direct dat er een geschiedenis aan verschillende boerderijen, families en verhalen schuilgaat achter dit landschap. Toch zijn hier jarenlang luxe feesten gevierd door rijke herenboeren en is bittere armoede geleden door keuterboeren en arbeiders. De sporen zijn nog altijd zichtbaar in de vorm van voormalig hallenboerderijen, landgoederen en monumenten. Op weg naar het Gelderse Terwolde ontdek je al enkele van deze bezienswaardigheden langs de dijk richting het dorp. Daarna is het genieten van weidse uitzichten, de frisse buitenlucht en hier en daar dieren onderweg.

Fietsroute Terwolde
Foto Marjolein van Rotterdam

Deventer in de winter en lente

De verschillen in dit gebied zijn groot. Hoewel veel kleine boeren in de loop der jaren hun boerderij hebben moeten verkopen, zijn deze vaak nog in het landschap te zien: nu als woonboerderij. De grote boerderijen van rijke boeren zijn ook nog altijd te zien. Het is prachtig fietsen tussen de landerijen door, met hier en daar een boerderijtje om verse producten te kopen. Een mooie tocht door dit stukje Gelderland in de nog ijzige ochtenden van de winter, maar ook heerlijk straks in het zonnige voorjaar. Combineer het groene landschap met een bezoek aan het sfeervolle Overijsselse Deventer en strijk neer op een van de terrassen in de lentezon. Het fietsseizoen is weer begonnen!

Fietsen in Terwolde

Terwolde is een dorp met 73 monumenten en 1110 inwoners. Langs de dijk ernaartoe ontdekken we op eigen houtje al wat monumenten. Het Swarte Peert uit 1642 en Zorgvliet, iets verderop, uit 1847. Het Peert is een hallenboerderij geweest, waar vroeger mens en dier onder één dak leefden. Later is die voorzien van een voorhuis: de voorkant die je nu vanaf de dijk ziet. Tot 1700 was er een herberg in gevestigd. Waarschijnlijk stond er op deze plek ook vóór 1642 al een herberg. Dit weten we nog niet als we erlangs fietsen, maar horen we later van Jan. Zorgvliet is een huis om onbezorgd in te wonen: ‘weg met de zorgen’, betekent de naam. Laat de zorgen wegvlieden. Zorgvliet heeft er alles aan gedaan dat mogelijk te maken. De buitenplaats bestond al in 1826 en blinkt nog steeds onderaan de dijk.

Foto Marjolein van Rotterdam

Bezienswaardigheden fietsroute Terwolde

Wat zijn de hoogtepunten op deze route en mooie bezienswaardigheden? Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Het Swarte Peert
  Een van oorsprong eeuwenoude hallenboerderij met een zomerhuis, ooit een tuinmanswoning.
 • Het Grote Blokhuis
  Karakteristieke boerderij, omstreeks 1800 gebouwd.
 • Boerderij Het Avervoorde
  Restant van een herenboerderij uit de zeventiende eeuw.
 • Hertenboerderij De Weerd
  Hier worden twee roedels herten gehouden. Je kunt er terecht voor een rondleiding, maar kamperen en de omgeving verder ontdekken kan ook.
 • Landgoed Matanze
  Een vorstelijk landgoed dat tegenwoordig dient als B&B. Wanneer je hier overnacht, kun je mooi wandelen door de tuin met onder andere verschillende diersoorten.

 

Informatie fietsroute Terwolde

Afstand: ca. 41 km
Vertrekpunt: Station Deventer, Stationsplein 5, Deventer
Routeverhaal: Toeractief 1-2019, pagina 20
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl 

5/5 - (5 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.