Fietsroute Zwolle: natuur langs de IJssel en cultuur in Hattem

Fietsroute Zwolle
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/GPX-route 1=Zwolle.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

De stad Zwolle is een vergeten parel. Niet alleen de binnenstad zelf is leuk om te bezoeken, ook de omgeving van Zwolle is een fietsroute waard. Fiets langs de IJssel, door Hattem en spot ijsvogels in de tichelgaten.

Fietsen door Overijssel en Gelderland

Je vertrekt bij het station in Zwolle. De eerste stop buiten de stad is Het Engelse Werk, een park dat begin negentiende eeuw in Engelse landschapsstijl is aangelegd. Even later verlaat je Overijssel om kennis te maken met het Hanzestadje Hattem. Je passeert de Dijkpoort, een veertiende-eeuwse toren vol trapjes en schietgaten. Vanuit de derde verdieping heb je een fenomenaal uitzicht over de Hoenwaarde en de IJssel.

Fietsroute Zwolle
Vrieze’s Erfgoed. Foto Bas Jongerius

Gastvrijheid op Vrieze’s Erfgoed

Eenmaal in het dorp Wapenveld kun je niet om Vrieze’s Erfgoed heen. ‘Een molenerf met een gastvrij hart’, zo noemen ze zichzelf. Molen de Vlijt is al generaties lang in bezit van molenaarsfamilie Vrieze. De deuren van de molen staan iedere zaterdag open. Verder kun je op Vrieze’s Erfgoed terecht voor een kopje koffie, allerlei streekproducten, meelproducten van de molen en honing.

3x doen tijdens fietsroute Zwolle

  • Anton Pieck museum

Bezoek het Anton Pieck museum in Hattem. Logischerwijs vind je hier heel veel werk van Pieck, de romantische kunstschilder en tekenaar. Pretparkliefhebbers zullen de kunstenaar ook zeker kennen van zijn werk voor de Efteling. Kijk voor meer informatie op de website van het Anton Pieck Museum.

  • Natuurrreservaat Tichelgaten

Tegen het einde van de fietsroute rijd je door natuurreservaat de Tichelgaten vlakbij Windesheim. Dit ligt binnendijks in de uiterwaarden van de IJssel. Een fijne plek in de natuur en een mooie gelegenheid om vogels te spotten. Je vindt er namelijk ook twee vogelhutten.

  • Koffie onder de wieken van een molen

In Wijhe kun je een stop maken bij een achtkantmolen uit 1703 gelegen aan de Molenbelt. Hierin zit Galerie Brasserie 1703 gevestigd. Een drankje en/of een hapje op een terras onder de wieken van een molen, wie wil dat nou niet?

Fietsroute Zwolle
Hanzestad Hattem. Foto Bas Jongerius

De omgeving van Zwolle

Ben je wat langer in de omgeving van Zwolle en wil je deze verkennen? Ook Dalfsen is een prachtige plek. Vanaf Zwolle is dit nog geen tien minuten met de trein. Check dus snel onze wandelroute Dalfsen en waan je in het groen van Landgoed Vilsteren.

Informatie fietsroute Zwolle

Afstand: ca. 41 km
Vertrekpunt: Zuidplein NS Station Zwolle, Hanzelaan, Zwolle
Routeverhaal: Toeractief 7-2019, pagina 58
Routeboekje: pagina 38

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen rondom Zwolle een wijziging of iets anders bijzonders opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4.5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *