Klimmen, dalen en cultuur snuiven: fietsroute Maarn

Fietsroute Maarn
Foto Ad Snelderwaard

Fietsroute Maarn brengt je naar en over de Utrechtse Heuvelrug. Lekker klimmen en weer terugrollen naar Maarn. Via nieuwe slingerende fietspaden en met prachtige uitzichten en culturele uitstapjes tussendoor.

De startplaats is dan wel Maarn, maar voordat je een kilometer gefietst hebt, verlaat je het dorpje alweer. Op naar het oostelijke deel van de Heuvelrug. Als je Rhenen nadert, kom je langs een bordje Kwintelooyen. Een prachtige picknickplek, maar zoek je een beetje extra beweging dan kun je hier een trap met 170 treden beklimmen en genieten van een weids uitzicht over de rest van de route.

Rhenen van zijn mooiste kant

Vanaf hier is het niet ver naar het uiteinde van de Heuvelrug met het (letterlijke) hoogtepunt de Grebbeberg. Langzaam verschijnt de Rijn en zie je Rhenen op zijn best. Mooie huisjes, koeien en de Cunerakerk die overal bovenuit torent.

Een combinatie van cultuur en natuur

Naast de mooie natuur, heb je tijdens deze fietsroute Maarn ook de kans om even cultuur te snuiven. Je komt namelijk langs oude tabaksschuren waar vroeger snuif- en pruimtabak gemaakt werd. Vrijwilliger Arie vertelt in geuren en kleuren over de geschiedenis van de tabaksplant. Zeker een aanrader om even binnen te wandelen. Een stukje verder fietsen en dan kom je uit bij Kasteel Amerongen waar Wilhelm II nog heeft gewoond. Wil je je vergapen aan antieke pracht en praal? Sla dan zeker een bezoekje aan het kasteel niet over.

Klimmen en dalen via slingerpaden

Het laatste deel van de fietsroute Maarn is even slingeren. Dankzij de nieuwe fietspaden, vernoemd naar Let de Stigter,  kun je over de hele lengte van de Heuvelrug fietsen. Via deze paden klim en daal je tijdens het laatste deel van de route terug naar het beginpunt van de fietsroute. Slingerend terug naar Maarn.

Informatie Fietsroute Maarn

Afstand: ca. 22, 58,5 en 62 km
Vertrekpunt: Station Maarn, Tuindorpweg 57a, Maarn
Routeverhaal: Toeractief 5-2019, pagina 10
Routeboekje: pagina 42

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.9/5 - (16 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *