Header Toeractiefwebsite

Fietsroute Holset: klimmen en dalen in magisch Zuid-Limburg

Fietsroute Holset: klimmen en dalen in magisch Zuid-Limburg
De fietsroute Holset komt langs de Nederlandse 'bergen'. Foto KB Fotografie
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Gps-fietsroute 1=Holset.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Het zuidelijkste puntje van Limburg heeft iets magisch. Met haar glooiend landschap, zoet dialect, typische architectuur en plaatselijke lekkernijen is Zuid-Limburg daarom een krachtige magneet voor deze mooie fietsroute Holset. Wie niet op de kentekenplaten van de sporadisch passerende auto’s let, waant zich in het buitenland, ver van huis.

Fietsroute Holset verkent het onbekende Zuid-Limburg, het gebied tussen de drie toeristische plaatsen Valkenburg, Maastricht en Vaals en met knusse dorpskernen die luisteren naar namen als Holset, Eys, Partij en Noorbeek. Eerst is er de klim naar het hooggelegen Vijlen en het panoramaplateau Vijlenberg. Over smalle en lege landweggetjes, fietsend naar Wittem en Ubachsberg, kom je langs plaatsen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Fietsroute Holset: klimmen en dalen door magisch Zuid-Limburg
Foto KB Fotografie

Op bezoek bij de zuiderburen

Bij Gulpen, waar je rakelings langs de plaatselijke brouwerij scheert, wordt het wat drukker. De fietsroute vervolgt langs vakwerkboerderijen en Mariakapellen richting de Belgische grens. De tocht gaat namelijk enkele kilometers over grondgebied van onze zuiderburen. Nog nét voordat de Nederlandse grens weer opdoemt, draai je met een lus om het Kasteel van Beusdael heen, in de deelgemeente Sippenaeken. Het zou nog stammen uit de tijd van Karel de Grote. Vervolgens volgt een laatste klim naar Epen en eindigt de fietsroute weer in het Vijlenerbos.

3x kastelen op fietsroute Holset

  • Kasteel Wijlre

Kasteel Wijlre is een buitenplaats waar kunst, architectuur samenkomen met cultureel erfgoed en natuur. Er zijn vijf eeuwen met elkaar verweven: het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van de kasteeltuinen uit de negentiende eeuw, de kunstwerken in het park uit de twintigste eeuw en kunstpaviljoen Hedge House uit de eenentwintigste eeuw.

Fietsroute Holset: klimmen en dalen in magisch Zuid-Limburg
Kasteel Beusdael. Foto Shutterstock
  • Kasteel Beusdael

Het kasteel Beusdael is gelegen op een omgracht terrein. Beusdael bestaat uit een donjon, met daar aan vast een L-vormige vleugel. Ten oosten van het binnenplein bevindt zich een poortgebouw met brug over de slotgracht. De muren van de donjon hebben een dikte van twee meter en zijn opgebouwd uit kalksteen. De donjon heeft een gewelfde kamer op de eerste verdieping en op de vier hoeken vind je uitkijktorentjes. In de spits is er een klokkentoren aanwezig. Beusdael is af en toe, meestal ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen, gedeeltelijk voor publiek opengesteld.

  • Kasteelgoed Cartils

De naam Cartils is afgeleid van het Latijnse woord cortilis, wat betekent: bij een curtis (leengoed, hof of hofstede) behorend. Waarschijnlijk was er destijds sprake van een grote hoeve en heeft het landgoed daar de naam aan te danken. De oudst bekende afbeelding van kasteelgoed Cartils dateert van 1613. Van de oorspronkelijke vroeg zeventiende eeuwse kasteelhoeve zijn slechts enkele muurfragmenten bewaard gebleven. Het complex van de huidige kasteelhoeve bestaat voor het grootste deel uit onderdelen uit de achttiende en negentiende eeuw.

 

Informatie fietsroute Holset

Afstand: ca. 41 km (A) en 61,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Centrum Holset, Holset (Lemiers)
Routeverhaal: Toeractief 1-2015, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Kijk ook eens naar onze andere fietsroutes in Limburg, de zuidelijkste provincie van ons land.

4/5 - (14 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *