Stoere fietsroute Medemblik bij kop van Noord-Holland

Fietsroute Medemblik

Fietsen door de kop van Noord-Holland is een echt mannenrondje. In de omgeving van Medemblik kom je langs gemalen en sluizen, monumenten, polders, stroomtreinen en stoommachines. En fietsroute Medemblik eindigt met verse vis, natuurlijk.

Een oud stationnetje waar een stroomtram aan komt rijden, visnetten bij houten rookkasten waar verse paling wordt opgehangen en verkocht: deze fietsroute zit vol jongensdingen. Langs de dijk aan het IJsselmeer staan nog meer typisch Hollandse en stoere gebouwen. Zoals het spierwitte monument het Lelygemaal uit 1930 en de kleine stations aan de museumspoorlijn Hoorn-Medemblik. Met authentieke stoomtrams met stoomwolken uit de pijp en blazende stoomfluiten. De fietsroute gaat verder langs idyllische dorpjes met zeventiende-eeuwse stolpboerderijen en typisch Hollandse, dus winderige polders vol windmolens.

Smaakvolle Hollandse route

Ook aan de smaakpapillen is gedacht op deze fietsroute. Uit de regio komt de bekende Opperdoezer Ronde, een klein, bonkig aardappeltje. Het gelijknamige dorpje Opperdoes, met frietkotten, ligt ook op de route. En wie liever iets anders eet dan verse paling, kan terecht in het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik met ouderwets snoep, koek en gebak. Niet voor niets werd dit museum ooit uitgeroepen tot het ‘lekkerste museum van Nederland’.

Informatie fietsroute Medemblik

Afstand: ca. 28,5 km (A) en 40 km (A+B)
Vertrekpunt: Kaasmarkt 1, Medemblik
Routeverhaal: Toeractief 5-2014, pagina 56
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *